Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, θεματικό φεστιβάλ, από 1 έως 7 Ιουλίου στον Δημοτικό Κήπο της πόλης, προσανατολισμένο στην προώθηση των βραβευμένων κρητικών προϊόντων, κυρίως του τοπικού κρασιού. Στη γιορτή δίδεται έμφαση στον τομέα της διατροφής και δει της Κρητικής Διατροφής, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πλέον υγιεινή, εφόσον βασίζεται στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, καθώς και τα φρέσκα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια εβδομάδα γεμάτη γεύσεις, χρώματα και μουσική όπου θα παρουσιασθούν, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, υψηλής ποιότητας κρητικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρονται: «Έκθεση Κρητικών Προϊόντων, σεμινάρια τροφίμων και οίνου όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν από ειδικούς για τις μεθόδους παραγωγής, τα χαρακτηριστικά τους, τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και τα οφέλη για την υγεία τους, ειδικά μενού που προσφέρονται από εστιατόρια και ξενοδοχεία με πρώτες ύλες ντόπια προϊόντα, πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή γνωστών ντόπιων καλλιτεχνών καθώς και καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα μεταξύ άλλων στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής θα πραγματοποιηθούν: Έκθεση τοπικών προϊόντων, εκδηλώσεις δράσεις για τα παιδιά με εξερευνήσεις γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων για τη γνωριμία με τα προϊόντα της Κρήτης, συναυλίες με την ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης, ποικίλα μουσικά σχήματα, αφηγήσεις ιστοριών, εικαστικά εργαστήρια, παράσταση από το "ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ" με Νησιώτικους Χορούς από τη Ρόδο, τη Λέρο, την Κω και την Κάλυμνο, συναυλία του Πάνου Μουζουράκη με την μπάντα του, ενώ και επαγγελματίες της εστίασης θα παρουσιάσουν και θα προσφέρουν Τοπικά Εδέσματα.