Αν και ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητός, μία έκθεση από πολλές υπηρεσίες εκτιμάει ότι το 10% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού - αυξημένο κατά 811 εκατ. άτομα - υποσιτίστηκε την περσινή χρονιά. Αυτό το νούμερο σημαίνει ότι θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να τερματιστεί η παγκόσμια πείνα μέχρι το 2030.
Η φετινή έκδοση του «The State of Food Security and Nutrition in the World» είναι η πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση του είδους της στην πανδημική εποχή. Η έκθεση δημοσιεύεται από κοινού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD), το Ταμείο Παιδιών των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ποιες ήπειροι μαστίζονται από την πείνα
Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του 2010, η πείνα είχε αρχίσει να αυξάνεται. Το 2020 η πείνα αυξήθηκε τόσο σε απόλυτους όσο και σε αναλογικούς όρους, ξεπερνώντας την αύξηση του πληθυσμού: περίπου 9,9% όλων των ανθρώπων εκτιμάται ότι είχαν υποσιτιστεί πέρυσι, από 8,4% το 2019.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους υποσιτισμένους ανθρώπους (418 εκατομμύρια) ζουν στην Ασία. Περισσότερο από το ένα τρίτο (282 εκατομμύρια) στην Αφρική και ένα μικρότερο ποσοστό (60 εκατομμύρια) στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση της πείνας ήταν στην Αφρική, όπου ο εκτιμώμενος επιπολασμός του υποσιτισμού - στο 21% του πληθυσμού - είναι υπερδιπλάσιος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.
Συνολικά, περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια άτομα (ή 30 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού) δεν είχαν πρόσβαση καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους σε επαρκή τρόφιμα: αυτός ο δείκτης - γνωστός ως ο επιπολασμός της μέτριας ή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας - εκτινάχθηκε σε ένα έτος σε τέτοιο βαθμό όσο στα προηγούμενα πέντε σε συνδυασμό. Η ανισότητα των φύλων βαθαίνει: για κάθε 10 άνδρες που δεν ήταν βέβαιοι για το φαγητό τους, υπήρχαν 11 γυναίκες το 2020 (από 10,6 το 2019).
Βαρύ το τίμημα της πείνας στα παιδιά
Ο υποσιτισμός παρέμεινε σε όλες τις μορφές του, με τα παιδιά να πληρώνουν υψηλό τίμημα: το 2020, εκτιμάται ότι πάνω από 149 εκατομμύρια ανήλικοι κάτω των πέντε ετών έχουν καθυστερημένη ανάτπυξη ή είναι πολύ κοντά για την ηλικία τους. Περισσότερα από 45 εκατομμύρια είναι πολύ λεπτά για το ύψος τους. και σχεδόν 39 εκατομμύρια - υπέρβαρα. Τρία δισεκατομμύρια ενήλικες και παιδιά παρέμειναν μακριά από την υγιεινή διατροφή, κυρίως λόγω το υπερβολικού κόστους. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από αναιμία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την πρόοδο σε ορισμένους τομείς - περισσότερα βρέφη, για παράδειγμα, τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Συνεπώς, κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη στόχων για τυχόν δείκτες διατροφής έως το 2030.