Υπάρχει η αντίληψη ότι κάποιες μορφές αλκοόλ είναι λιγότερο βλαβερές από άλλες. Το κόκκινο κρασί, για παράδειγμα, θεωρείται συχνά μια πιο υγιεινή επιλογή, με πολλούς να πιστεύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ρεσβερατρόλη - ένα αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες - προσφέρει προστασία από τον καρκίνο.
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, ωστόσο, αποφάσισαν να διερευνήσουν αυτήν την άποψη και σε μια νέα μελέτη
συνέκριναν τους κινδύνους καρκίνου που σχετίζονται με το κόκκινο και το λευκό κρασί.
Αναλύοντας 42 μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν σχεδόν 96.000 συμμετέχοντες, η ομάδα --με επικεφαλής την Eunyoung Cho, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown-- δεν βρήκε σαφείς ενδείξεις ότι το κόκκινο κρασί μετριάζει τον κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη δεν διαπίστωσε επίσης καμία συνολική αύξηση του κινδύνου καρκίνου από την κατανάλωση κρασιού συνολικά.
Λευκό κρασί και γυναικεία υγεία
«Πραγματοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουμε αν το κόκκινο κρασί είναι πραγματικά μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό κρασί», δήλωσε ο Cho . "Η ανάλυσή μας περιλάμβανε όσο το δυνατόν περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούσαν ξεχωριστά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και λευκού κρασιού και του κινδύνου καρκίνου. Τα αποτελέσματα δεν αποκάλυψαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού συνολικά. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μια διαφοροποίηση όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση λευκού κρασιού, αλλά όχι κόκκινου κρασιού, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος».
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές υπολόγισαν 22% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος που σχετίζεται με το λευκό κρασί σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί. Οι λόγοι για το γεγονός αυτό παραμένουν ασαφείς. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η μεγάλη κατανάλωση κρασιού μπορεί να συσχετίζεται με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως το τεχνητό μαύρισμα και η ανεπαρκής χρήση αντηλιακού. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί το λευκό κρασί, ειδικότερα, είναι ο ένοχος.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης μια ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και του αυξημένου συνολικού κινδύνου καρκίνου μεταξύ των γυναικών. Το εύρημα αυτό δικαιολογεί περαιτέρω έρευνες για τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς.
Η μετα-ανάλυση που πραγματοποίησε η ομάδα είναι η πρώτη μελέτη του είδους της και αμφισβητεί την πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό από το λευκό. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και του κινδύνου καρκίνου, ιδίως στις γυναίκες.
Το αλκοόλ -συγκεκριμένα, η αιθανόλη στα αλκοολούχα ποτά- μεταβολίζεται σε ενώσεις που βλάπτουν το DNA και τις πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στον κίνδυνο καρκίνου. Το 2020, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 4,1% του συνόλου των περιπτώσεων.