Τα παιδιά που τρώνε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα είναι πιο κοινωνικά και ευγενικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ειδικοί πίσω από την έρευνα καλούν τώρα τους γονείς να δώσουν «στα παιδιά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή τους» αλλάζοντας τη διατροφή τους.
Η δρ Caroline Taylor, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Τα στοιχεία μας που συνδέουν την κατανάλωση ψαριών στα παιδιά με την καλύτερη ανάπτυξη της συμπεριφοράς είναι σαφή. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους γονείς να παρέχουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα"
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που δεν τρώνε καθόλου ψάρι είναι πιο πιθανό να είναι εγωιστικά, να είναι λιγότερο φιλικά και να συμπεριφέρονται με εγωκεντρικό τρόπο.
Τα θαλασσινά είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου και ιωδίου-θρεπτικών συστατικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς, του δείκτη νοημοσύνης και της κατανάλωσης θαλασσινών στα παιδιά.
Εξέτασαν λοιπόν στοιχεία για σχεδόν 6.000 νέους ηλικίας επτά έως εννέα ετών στην Αγγλία. Περίπου το 7,2% των παιδιών δεν έτρωγαν καθόλου ψάρι κάθε εβδομάδα, το 63,9% έτρωγαν έως 190 γραμμάρια την εβδομάδα και το 28,9% κατανάλωναν περισσότερα από 190 γραμμάρια ψάρι κάθε εβδομάδα - το ισοδύναμο περισσότερων από δύο μερίδων. Τα λεγόμενα προϊόντα ψαριών -όπως οι ψαροκροκέτες- αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ (46%) της μέσης συνολικής πρόσληψης θαλασσινών.
Στην ηλικία των επτά ετών τα παιδιά που δεν κατανάλωναν καθόλου ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν τουλάχιστον 190 γραμμάρια ψάρι κάθε εβδομάδα, είχαν 35 % περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανάπτυξη συμπεριφοράς κάτω του μέσου όρου. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 43% μεταξύ των παιδιών εννέα ετών. Τα παιδιά που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να επιδείξουν «υποδεέστερη του βέλτιστου φιλοκοινωνική συμπεριφορά», σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition. Η «φιλοκοινωνική» συμπεριφορά περιλαμβάνει τις φιλικές αλληλεπιδράσεις, τον αλτρουισμό και το μοίρασμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης θαλασσινών και του δείκτη νοημοσύνης, αλλά δεν βρέθηκε καμία σχέση.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χαμηλή πρόσληψη ψαριών οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς είχαν προηγουμένως προειδοποιηθεί ότι η υπερκατανάλωση ψαριών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ρύπους όπως ο υδράργυρος.