Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους το βράδυ τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες από αυτές και έχουν χαμηλότερης ποιότητας δίαιτα.
Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της βραδινής κατανάλωσης θερμίδων - του μέτρου της πρόσληψης ενέργειας (EI) - και της ποιότητας της διατροφής. Η Judith Baird, ερευνητής από το Nutrition Innovation Center for Food and Health στο Ulster University στη Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ηγήθηκε της μελέτης.
Πότε πεινάμε περισσότερο
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πείνα ακολουθεί έναν καθημερινό ρυθμό και ότι αυτός ο ρυθμός δεν είναι, με κάποιους τρόπους, αυτό που οι άνθρωποι θα περίμεναν. Παρόλο που οι άνθρωποι συνήθως σταματούν να τρώνε κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου ύπνου, σπάνε τόσο γρήγορα με το μικρότερο γεύμα της ημέρας.
Εν τω μεταξύ, η πείνα τείνει να είναι ισχυρότερη αργά την ημέρα, κορυφώνοντας στις 8:00 μ.μ. , αφού οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ολοκληρώσει την πλειονότητα των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
Η κατανάλωση τείνει φυσικά να ανταποκρίνεται στην πείνα και άλλες έρευνες έχουν διερευνήσει την επίδραση του χρονοδιαγράμματος γεύματος στον μεταβολισμό και άλλες σωματικές διεργασίες. Η νέα μελέτη, ωστόσο, εξετάζει τις επιπτώσεις της στην ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι.
Δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη
Ξεκινώντας το 2008, η Εθνική Έρευνα Διατροφής και Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου (NDNS) συγκέντρωσε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τη διατροφική κατάσταση για άτομα ηλικίας άνω των 18 μηνών. Κάθε χρόνο, η έρευνα συλλέγει απαντήσεις από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων. Η Baird και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 1.177 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα από το 2012 έως το 2017.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο σχεδόν το 40% (39,8%) των καθημερινών τους γευμάτων μετά τις 6:00 μ.μ.
Κοιτάζοντας τα δεδομένα πιο προσεκτικά, οι ερευνητές διαίρεσαν τα άτομα σε τεταρτημόρια σύμφωνα με το ποσοστό της καθημερινής τους κατανάλωσης μετά τις 6:00 μ.μ. Τα άτομα στο χαμηλότερο τεταρτημόριο κατανάλωναν λιγότερο από το 31,4% των θερμίδων τους το βράδυ, ενώ εκείνοι στο υψηλότερο τεταρτημόριο έτρωγαν περισσότερο από 48,6% τις βραδινές ώρες.
To πότε τρώμε επηρεάζει την ποιότητα φαγητού
Οι ερευνητές εντόπισαν δύο σημαντικές τάσεις στα δεδομένα. Πρώτον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αργότερα επηρέασε τη συνολική κατανάλωση θερμίδων για την ημέρα.
Οι άνθρωποι που κατανάλωναν το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών τους γευμάτων νωρίς στην ημέρα είχαν την τάση να τρώνε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο χρόνος γεύματος επηρεάζει τη θρεπτική ποιότητα των τροφίμων. Η Baird και οι συνάδελφοί της αξιολόγησαν τη διατροφή των ατόμων καθώς τα είχαν αναφέρει στα ημερολόγια τροφίμων που είχαν προμηθεύσει στο NDNS. Για να το κάνουν αυτό, συμβουλεύτηκαν τις κατατάξεις που αναφέρονται στον δείκτη τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά . Ο δείκτης βαθμολογεί τα τρόφιμα ανάλογα με την αναλογία των σημαντικών θρεπτικών συστατικών προς την αξία των θερμίδων.
Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερες από τις θερμίδες τους κατά τη διάρκεια του βραδιού έτειναν να έχουν δίαιτες πολύ κακής ποιότητας.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση χαμηλότερης αναλογίαςθερμιδών το βράδυ μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, ενώ η κατανάλωση μεγαλύτερου ποσοστού κατανάλωσης ενέργειας το βράδυ μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας διατροφής» καταλήγουν.
ΠΗΓΗ: medicalnewstoday