«Είναι εύκολο να πέσουμε θύματα ισχυρισμών στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και σε άρθρα σχετικά με τρόφιμα ή ποτά που προκαλούν καρκίνο», λέει ο Crystal Langlois, RD, LD, Διευθυντής Διατροφής στο νοσοκομείο μας κοντά στην Ατλάντα. «Είναι πάντα καλό σχέδιο να βασίζεσαι σε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές»
Για να θεωρηθεί ένα τρόφιμο ή ένα ποτό καρκινογόνο, ισχυρές ενδείξεις πρέπει να συνδέσουν την κατανάλωσή του με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και να δείξουν πώς μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (IARC) ταξινομεί τις καρκινογόνες ουσίες προσδιορίζοντας πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν καρκίνο, με την κλίμακα χωρισμένη σε πέντε ομάδες: γνωστές, πιθανές, πιθανές, μη ταξινομήσιμες και πιθανώς όχι καρκινογόνες.
Ποιες τροφές ή ποτά είναι πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο
Τρόφιμα και ποτά που το IARC θεωρεί καρκινογόνο για τον άνθρωπο περιλαμβάνουν:
1. Αλκοόλ
Όταν το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ, παράγει ακεταλδεΰδη, μια χημική ένωση που μπορεί να βλάψει το DNA, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως καρκίνοι κεφαλής και λαιμού , οισοφάγου , ήπατος , μαστού και ορθοκολικού . Παρόλο που οι ειδικοί προτείνουν την αποχή από το αλκοόλ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος, ο Langlois λέει ότι εάν επιλέξετε να επιδοθείτε, περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε μία μόνο μερίδα την ημέρα εάν είστε γυναίκα ή όχι περισσότερες από δύο μερίδες ανά ημέρα εάν είστε άνδρας.
Μια μερίδα ορίζεται ως 340 γραμ. μπύρας, 141 γραμ κρασί.
2. Μεταποιημένα κρέατα
Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, πεπερόνι, προσούτο, βόειο κρέας και σαλάμι, κρέατα που συχνά διατηρούνται με πάστωμα, αλάτι ή κάπνισμα ή με χημικά συντηρητικά.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος - το ισοδύναμο τεσσάρων λωρίδων μπέικον ή ενός χοτ-ντογκ - αυξάνει καθημερινά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.
Εάν τρώτε επεξεργασμένα κρέατα, αναζητήστε εκδόσεις χωρίς νιτρικά και νιτρώδη άλατα, οι οποίες δεν έχουν πρόσθετα συντηρητικά, λέει ο Langlois. Τα τρόφιμα και τα ποτά που το IARC χαρακτηρίζει ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο περιλαμβάνουν:
3. Κρέατα ψημένα ή μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες
- Τα κρέατα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο DNA σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
- Η κατανάλωση μεγάλου αριθμού καλοψημένων ή τηγανητών κρεάτων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη.
- Κατά την προετοιμασία του κρέατος, ο Langlois συνιστά να το κόβετε, να το ψήνετε ή να το βράζετε. Επίσης, το μαρινάρισμα κρέατος πριν από το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σχηματισμού καρκινογόνων.
4. Κόκκινο κρέας
- Παραδείγματα είναι το βόειο κρέας, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, πρόβειο κρέας, άλογο και κατσίκα.
- Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη.
5. Πολύ ζεστά ροφήματα (θερμότερα μεγαλύτερη από 69 βαθμούς Κελσίου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποτά όπως καφές, τσάι και ζεστή σοκολάτα παρασκευάζονται συνήθως σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οπότε γενικά δεν προκαλούν ανησυχία.
Η ζάχαρη δεν περιλαμβάνεται σε αυτές τις λίστες επειδή δεν έχει συνδεθεί άμεσα με τον καρκίνο, αλλά το γλυκαντικό προσθέτει άδειες θερμίδες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και πιθανώς παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με 13 τύπους καρκίνου, γεγονός που αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία σε μια χώρα όπου καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός περίπου 89 γραμμάρια προστιθέμενων σακχάρων ανά ημέρα - δύο έως τρεις φορές την προτεινόμενη ποσότητα. Η κοπή προστιθέμενων σακχάρων είναι μια από τις ευκολότερες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας για να βελτιώσετε τη μέση σας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, λέει ο Langlois.
«Ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος που ειδικεύεται στην ογκολογία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος να σας βοηθήσει να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές διατροφής», λέει. «Και, θυμηθείτε, είναι εντάξει να απολαύσετε αυτά τα τρόφιμα και ποτά από καιρό σε καιρό. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλά σε κορεσμένα λίπη».
ΠΗΓΗ: cancercenter