Μείωση της θνησιμότητας και των κινδύνων για καρδιακό επεισόδιο, προσφέρουν τόσο η μεσογειακή διατροφή όσο και μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών σύμφωνα με ερευνητική εργασία στην οποία οι μελετητές σύγκριναν διαφορετικά διατροφικά πρωτόκολλα θέλοντας να δουν σε τι ποσοστό μπορούν να δράσουν προστατευτικά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων και εγκεφαλικού.
Η σωστή διατροφή θωρακίζει την καρδιακή λειτουργία
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο σήμερα. Εδώ και δεκαετίες, έχει αποδειχθεί η σύνδεση τους με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, και ιδιαίτερα με την παράμετρο της κακής διατροφής.
Τα συμπεράσματα για το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής μας είναι τρομακτικά, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες ευθύνονται για περίπου έναν στους πέντε θανάτους μεταξύ ενηλίκων.
Τι δείχνει η μελέτη
Η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 35.000 συμμετέχοντες, εξετάζοντας 7 διαφορετικά διατροφικά προγράμματα, που συνιστώνται ευρέως από ειδικούς σε καρδιολογικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Η ανάλυση δείχνει ότι μεταξύ όλων των διαθέσιμων διατροφικών προγραμμάτων, η μεσογειακή διατροφή παρείχε καλύτερα αποτελέσματα μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 30%.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των ασθενών με ενδιάμεσο κίνδυνο, ο θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο μειώθηκε περισσότερο από το μισό, με 13 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 σε διάστημα πέντε ετών.
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού και μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώθηκε επίσης κατά ένα τρίτο και μισό, αντίστοιχα, με 7 και 17 λιγότερα συμβάντα ανά 1.000 σε διάστημα πέντε ετών στην ομάδα μεσαίου κινδύνου.
Μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε περαιτέρω, με 36 λιγότερους θανάτους ανά 1.000. Τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων μειώθηκαν κατά 16 ανά 1.000 σε αυτήν την ομάδα, ενώ εντυπωσιακή ήταν η διαφορά στα μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια με μείωση 42 περιστατικών ανά 1.000 άτομα.
Μια διατροφή με μειωμένα λιπαρά, φαίνεται να είναι επίσης αποτελεσματική, οδηγώντας σε μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με λιγότερο παρεμβατικά διατροφικά προγράμματα.
Μεγαλύτερο το όφελος για ασθενείς υψηλού κινδύνου
Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι εκείνοι που φαίνεται να οφελούνται περισσότερο από τα δυο διατροφολογικά μοτίβα που υπερτέρησαν της σύγκρισης.
Είναι εντυπωσιακό, ότι τα οφέλη στην αλλαγή της διατροφής ήταν ίδια ανεξαρτήτως άλλης επικουρικής αρωγής, όπως είναι η άσκηση, δίνοντας το στίγμα της δυναμικής πρόληψης που μπορεί να επιτευχθεί αλλάζοντας μόνο τον τρόπο που τρώμε.
Πηγή: https://www.bmj.com/content/380/bmj-2022-072003