Μόλις ένα πορτοκάλι την ημέρα συνδέεται με 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, υποστηρίζουν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης μετά το πέρας πρόσφατης έρευνας. Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι τα εσπεριδοειδή συνδέονται θετικά με έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης - δύο χημικές ουσίες που συνδέονται άμεσα με την καλή διάθεση.
«Η πρόσληψη εσπεριδοειδών συνδέεται με μεγαλύτερους πληθυσμούς [του βακτηρίου] Faecalibacterium prausnitzii, το οποίο με τη σειρά του σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Raaj Mehta, MPH, MD, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπεράσματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς δείχνουν ότι διατροφικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Εσπεριδοειδή και ντοπαμίνη
Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome, εξέτασε δεδομένα υγείας πλέον των 32.000 γυναικών που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Nurses’ Health Study και παρακολουθούνταν από επιστήμονες υγείας για μια περίοδο 14 ετών.
Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ αξιολόγησαν την πρόσληψη εσπεριδοειδών από τις συμμετέχουσες, συγκεκριμένα πόσες μερίδες γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιών, ή των χυμών τους, κατανάλωναν σε ετήσια βάση.
Ως τυπική μερίδα εσπεριδοειδών θεωρούνταν ένα μεγάλο πορτοκάλι, ένα μέτριο γκρέιπφρουτ ή 1 φλιτζάνι χυμός.
Κατόπιν οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλες μεταβλητές όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η άσκηση και η ποιότητα της διατροφής κατέγραψαν τα ποσοστά κατάθλιψης αλλά και την τακτική χρήση αντικαταθλιπτικών, στο δείγμα που χρησιμοποίησαν για την μελέτη τους.
Τι έδειξε η έρευνα
Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες ήταν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες εσπεριδοειδών είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών χωρίς να εντοπίσουν σε αυτή την περίπτωση κάποια σύνδεση.
Τα βακτήρια που αγαπούν τα εσπεριδοειδή
Ποιος όμως είναι ο μηχανισμός που φαίνεται να κρύβεται πίσω από αυτό το εύρημα;
Το μυστικό φαίνεται να κρύβεται σε έναν τύπο βακτηρίων που συνδέεται με την υψηλή κατανάλωση εσπεριδοειδών και το οποίο εντοπίστηκε σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς σε άτομα που δεν παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα ευρήματα ήταν παρόμοια στους άνδρες, όπως επιβεβαίωσαν σε δεύτερο χρόνο οι ερευνητές μελετώντας ανάλογα δεδομένα από μια ομάδα περισσότερων των 300 ανδρών που συμμετείχαν σε μελέτη επικύρωσης.
Η ευεργετική για το σώμα επίδραση του συγκεκριμένου τύπου βακτηρίων εξάλλου ήταν ήδη γνωστή στους επιστήμονες αφού προηγούμενες μελέτες είχαν αποδείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να μειώσουν διάφορες εντερικές διαταραχές, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ακόμα και τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Άλλα τρόφιμα που συνδέονται με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης
«Το ενδιαφέρον σε αυτή τη μελέτη είναι ότι αποδεικνύει πώς μια απλή καθημερινή συνήθεια μπορεί να επηρεάσει μια τόσο σοβαρή και ευρέως διαδεδομένη πάθηση», επισημαίνει η διατροφολόγος Lindsay Malone, RDN, εκπαιδευτής στο τμήμα διατροφής στο Case Western Reserve's School of Medicine στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.
«Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση πορτοκαλιών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών που προωθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος και του εντερικού μικροβιώματος αλλά και της βιταμίνης C αναφορικά με το ανοσοποιητικό σύστημα», προσθέτει.
Η ίδια πάντως τονίζει ότι η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση αλλά όχι άμεση αιτιώδη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και της καλύτερης συναισθηματικής υγείας.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κάποια έρευνα καταλήγει σε ευρήματα που συνδέουν συγκεκριμένα τρόφιμα με την δυνατότητα πρόληψης της κατάθλιψης ή βελτίωσης των συμπτωμάτων της.
Τα λιπαρά ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ορισμένα βότανα, είναι μερικές από τις τροφές που σύμφωνα με άλλες μελέτες μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση.
«Τα λιπαρά ψάρια ανοιχτής θαλάσσης περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να καταπραΰνουν τους δείκτες φλεγμονής του οργανισμού», επισημαίνει η Malone. «Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα φρέσκα βότανα είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν τόσο το μικροβίωμα του εντέρου όσο και το νευρικό σύστημα».
Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας πάντως τόνισε με έμφαση ότι τα πορτοκάλια και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή που εξέτασαν, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τυχόν φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης.
«Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πορτοκάλια είναι πιθανότερο να καταναλώνουν επίσης και άλλες υγιεινές τροφές και ίσως να έχουν γενικότερα καλύτερες συνήθειες διαβίωσης, όπως αρκετές ώρες ύπνου, άσκηση και διαχείριση του στρες», καταλήγει ο Δρ Mehta.
Πηγές: everydayhealth.com & microbiomejournal.biomedcentral.com