Ναι μεν τα φρούτα αποτελούνται κυρίως από εξίσου χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες όμως ορισμένα εξ αυτών έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αξίζει να ενταχθούν στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμά μας. Αν και η περιεκτικότητά τους -σε πρωτεϊνη- δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο κρέας ή στα αυγά εντούτοις «τα φρούτα μπορούν συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης ενώ το κύριο όφελός τους είναι η ποικιλία των αντιοξειδωτικών και των φλαβανολών που είναι μοναδική σε πολλά από αυτά».
«Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά των φρούτων, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά», σύμφωνα με τη διατροφολόγο Christine Byrne, η οποία επισημαίνει ότι το σώμα μας χρειάζεται και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά καθημερινά. «Όταν το σώμα σας επεξεργάζεται την πρωτεΐνη, την αποσυνθέτει σε διάφορα αμινοξέα που παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των μυών, των οστών, των χόνδρων, του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των κυττάρων σας, οπότε είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση αυτών των ιστών. Τα αμινοξέα επίσης υποστηρίζουν τη λειτουργία των ορμονών, την υγιή πέψη και τη μεταφορά οξυγόνου μέσω του σώματός σας», λέει χαρακτηριστικά η διατροφολόγος.
Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τομείς της διατροφής και της ευεξίας, ως μακροθρεπτικό συστατικό που μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι, να τροφοδοτούμε το σώμα μας για προπονήσεις, να βοηθήσουμε στην υγιή ανάπτυξη των μυών και να επηρεάσουμε τον μεταβολισμό μας.
Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
«Για παράδειγμα, το γκουάβα είναι γνωστό για την πλούσια σύνθεσή του σε πρωτεΐνη.» Και τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά στη σάρκα τους. «Επιπλέον, τα φρούτα που καλλιεργούνται σε πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος συχνά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη».
Οι διατροφολόγοι έχουν καταρτίσει τη λίστα με τα οκτώ φρούτα που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα.
- Γκουάβα: 4,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι
- Αβοκάντο: 3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά αβοκάντο
- Βερίκοκο: 2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι με μισά βερίκοκα
- Τζακφρουτ: 2,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, κομμένο σε φέτες· τροπικό φρούτο, που χρησιμοποιείται μερικές φορές ως υποκατάστατο κρέατος
- Μαύρα βατόμουρα: 2 γραμμάρια ανά μερίδα
- Μπανάνα: 2 γραμμάρια ανά μεγάλη μπανάνα
- Κίτρινο ακτινίδιο: 2 γραμμάρια ανά μεγάλο ακτινίδιο
- Πορτοκάλια: 1,2 γραμμάρια ανά μεγάλο πορτοκάλι
«Η γκουάβα, ένα φρούτο που είναι δημοφιλές στις τροπικές περιοχές, περιέχει 4,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 112 θερμίδες ανά μερίδα φλιτζανιού», επισημαίνει η Byrne και προσθέτει: «Αυτό είναι μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, ειδικά αν συνδυαστεί με μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως το γιαούρτι». Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της γκουάβα σε ίνες, η Byrne συνιστά να καταναλώνετε όχι περισσότερα από ένα φλιτζάνι του φρούτου «για να αποφύγετε την αίσθηση υπερβολικού χορτασμού».
Η ποσότητα πρωτεΐνης ανά γεύμα
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα, και ακόμα και το φρούτο με την υψηλότερη πρωτεΐνη από αυτήν τη λίστα έχει μόλις 4,2 γραμμάρια ανά μερίδα» τονίζει η διατροφολόγος. «Κανένα από αυτά δεν πρέπει να θεωρείται τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, και θα πρέπει να παίρνετε την περισσότερη πρωτεΐνη από άλλες πηγές, όπως κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα, σόγια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια».
Τα φρούτα, ωστόσο, παραμένουν ουσιαστικό μέρος της διατροφής, για άλλους λόγους, όπως πηγή ινών, «οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση του βάρους. Τα φρούτα είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία», συνέχισε και καταλήγοντας αναφέρει τα εξής: «Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, βοηθώντας να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Τα φρούτα παρέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως τη βιταμίνη C και την βήτα-καροτίνη, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων. Επίσης, περιέχουν φυσικά σάκχαρα, προσφέροντας μια γρήγορη πηγή ενέργειας χωρίς την πτώση από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες».
Πηγή: Newsweek