Το τσουρέκι έχει μια υπέροχα πλούσια γεύση, δεν είναι υπερβολικά γλυκό κι έχει έντονη την ευωδιά και τη γεύση του μαχλεπιού και έχει ίνες.
Το Πολίτικο τσουρέκι έχει κρούστα, όχι σκληρή, αλλά αυτή που την διαχωρίζει από την ψίχα του, έχει σουσάμι άσπρο και μαύρο μπόλικο και μυρωδιά αξεπέραστη
Υλικά
Αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
Νωπή μαγιά 100 γρ
Γάλα 120 γρ καυτό
Ζάχαρη 400 γρ
Νερό χλιαρό 120 γρ
Μαχλέπι 1 κουταλιά σούπας γεμάτο τριμμένο
Αλάτι 1/2 κουταλάκι γλυκού
Μαστίχα 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένη
Καλαμποκέλαιο 1 κουταλιά σούπας γεμάτη
Αυγά 5 τεμ
Γλυκάνισος 1 κουταλιά του γλυκού (προαιρετικά)
Αγελ. βούτυρο 200 γρ λιωμένο
(Αμύγδαλα προαιρετικά τριμμένα) ή
σουσάμι άσπρο και μαύρο για το πασπάλισμα (Πολίτικη συνταγή)
Οδηγίες
Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό, λίγο ζάχαρη και αλεύρι 1 κουτάλια σούπας, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα την ζάχαρη, το αλάτι,το μαχλέπι,την μαστίχα,τον γλυκάνισο και το λάδι, ανακατεύουμε λίγο, προσθέτουμε το γάλα καυτό και ανακατεύουμε. Σπάμε τα 4 αυγά και τα ανακατεύουμε στην ζύμη μας.
Μετά προσθέτουμε την μάγια που έχει φουσκώσει.Ανακατεύουμε με το χέρι (όχι μίξερ) και αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι σιγά σιγά .Μόλις βραχεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά ,προσθέτουμε το ζεστό βούτυρο σταδιακά και το δουλεύουμε με τα χέρια διπλώνοντας το ζυμάρι μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο (δεν το ζυμώνουμε πάρα πολύ). Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμο κόβουμε από 3 μπάλες για κάθε τσουρέκι, πλάθουμε σε λωρίδες και πλέκουμε σε πλεξούδα. Αλείφουμε με τον κρόκο από ένα αυγό που το διαλύσαμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα προαιρετικά ή με σουσάμι άσπρο και μαύρο.
Αφήνουμε για 60 λεπτά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα τσουρέκια μέσα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35 -40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).
* Βγαίνουν ανάλογα και με το μέγεθος που θέλουμε 3 τσουρέκια.
* Μυστικά : δεν θέλει πάρα πολύ ζύμωμα για να μην φύγει ο αέρας ενώ τα υλικά να μπουν με την σειρά που αναφέρουμε.
Προτιµάµε τη νωπή µαγιά, γιατί δίνει πιο ωραία γεύση. Αν χρησιµοποιήσουµε ξερή, βάζουµε 20 γρ.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σωστά. Μη βιάζεστε.
Μην αγοράσετε έτοιμο τριμμένο μαχλέπι. Η γεύση και η μυρωδιά του δεν συγκρίνεται με αυτή του φρεσκοτριμμένου η οποία είναι σαφώς ανώτερη.
Το ίδιο ισχύει και για την μαστίχα.
Αν αλείψετε το τσουρέκι με μπόλικη ποσότητα αβγού, θα έχει πιο σκούρο χρώμα η κρούστα του. Αν θέλετε να είναι πιο ανοιχτόχρωμο, αλείψτε ελαφρά.
•Αν θέλουµε στο τσουρέκι µας κόκκινο αυγό, το βάζουµε όταν φτιάξουµε την πλεξούδα
Κρατήστε το ψημένο και κρύο τσουρέκι καλυμμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, όχι μέσα σε σακούλα ή αλουμινόχαρτο. Έτσι θα κρατήσει την ωραία υφή και την υγρασία του.
Η συνταγή αλιετύηκε από το http://constantinoupoli.com