«Η πανδημία σάρωσε την υφήλιο χωρίς να κάνει διακρίσεις, με τη διασπορά ιδιαιτέρως μεταδοτικών στελεχών», ανέφερε και πρόσθεσε πως δυστυχώς, η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο και άρα υπάρχουν ακόμα συνθήκες ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων του ιού.
«Δύο χρονιά μετά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς και μέτρα που διευκολύνουν καλό αερισμό και αυξάνουν ποιότητα του αέρα περιορίζουν τη διασπορά.
Ο εμβολιασμός , όμως, επηρέασε καταλυτικά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας ,διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις τουλάχιστον 39 χιλιάδες ζωές σώθηκαν στη χώρα μας, από την έναρξη του εμβολισμού έως Απρίλιο 2022, με τις 3 δόσεις να έχουν σαφώς υψηλότερο προληπτικό αποτέλεσμα από τις 2 δόσεις.
«Δυστυχώς, μια μείωση της προστασίας με την πάροδο του χρόνου αναδεικνύεται η ανάγκη 4ης δόσης στις ειδικές πληθυσμού», πρόσθεσε.
«Υπολογίζεται κοντά στο 80% του πληθυσμού της Ευρώπης να έχει προσβληθεί και άρα το φαινόμενο της υβριδικής ανοσίας σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού να συμβάλλουν στη χαμηλότερη κυκλοφορία του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί», προειδοποίησε ο κ. Τσιόδας αναφέροντας πως αναμένεται να υπάρξουν υποπαραλλαγές του ιού, με ενδεχομένως αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγής του εμβολιασμού. Είναι άρα απαραίτητη η επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του ιού.