Η κετογονική δίαιτα αναφέρεται έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτελεσματικότητάς της στην απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα, καθώς ενεργοποιεί μία βιολογική διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να καίει το λίπος.
Πώς λειτουργεί η κετογονική δίαιτα;
Η κετογονική δίαιτα είναι στην πραγματικότητα μια διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε καλά λιπαρα και πρωτεΐνες, που δημιουργήθηκε για τη θεραπεία ασθενών με επιληψία. Κατά την εφαρμογή της οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μείωση των υδατανθράκων δημιουργούσε κέτωση στον οργανισμό - μία φυσιολογική μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας καίει λίπος αντί για γλυκόζη για τις λειτουργίες του.
Όταν το σώμα μας εξαντλεί όλο το γλυκογόνο από το συκώτι, παράγει κετόνες και ενεργοποιεί την καύση του λίπους που είναι αποθηκευμένο στον οργανισμό. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε μέσα στην ημέρα.
Κετόνες
Η κέτωση αποτελεί μια φυσική διεργασία του οργανισμού που ενεργοποιείται όταν ακολουθούμε διατροφολόγιο χαμηλό σε υδατάνθρακες ή όταν απέχουμε από το φαγητό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, παρατηρείται πτώση της ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που οδηγεί το σώμα στην ενεργοποίηση των λιποκυττάρων για τη δημιουργία ενέργειας. Όταν συμβαίνει αυτό, το ήπαρ γεμίζει με λίπος, το οποίο μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος του σε κετόνες.
Ποια είναι τα οφέλη του να είσαι σε κέτωση;
Τα οφέλη από την ενεργοποίηση της διαδικασίας της κέτωσης στον οργανισμό - σύμφωνα με έρευνες, είναι αρκετά! Κάποια από τα πιο σημαντικά είναι:
1. Απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο συχνά και επιθυμητά αποτελέσματα της υιοθέτησης της κετογονικής δίαιτας. Με την κετογονική δίαιτα, η απώλεια βάρους είναι αποτελεσματική γιατί βοηθά τον οργανισμό να κάψει το λίπος που έχει αποθηκευμένο στις λιποαποθήκες του.
2. Μείωση της όρεξης
Η κετογονική δίαιτα προσφέρει ένα διατροφολόγιο χαμηλό σε υδατάνθρακες, μέτριο σε πρωτεΐνες και υψηλό σε λιπαρά. Αυτός ο συνδυασμός καθορίζεται με βάση τη συνολική ποσότητα θερμίδων, λίπους, πρωτεϊνών και υδατανθράκων που πρέπει να τρώμε κάθε μέρα με βάση το ύψος, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας, την ηλικία αλλά και τους στόχους μας. Έτσι, καλύπτει το αίσθημα της «πείνας», αλλά και τις ανάγκες μας.
3. Μείωση των φλεγμονών
Η κετογονική διατροφή συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης αντιφλεγμονωδών τροφών όπως τα αυγά, το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το αβοκάντο, καθώς και άλλων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
4. Μείωση της χοληστερόλης
Με την ακολούθηση ενός προγράμματος κετογονικής διατροφής, πολλοί άνθρωποι παρατηρούν τη μείωση της ολικής χοληστερόλης, τη μείωση των τριγλυκεριδίων, καθώς και την αύξηση της HDL.
Τι απαγορεύεται να φάω σε μια κετογονική δίαιτα;
Στην κετογονική δίαιτα απαγορεύονται:
- σάλτσες με υδατάνθρακες
- αρτοσκευάσματα
- ζυμαρικά
- γλυκά
- αναψυκτικά και τα ποτά με ζάχαρη
- αμυλώδη λαχανικά
- όσπρια
- αλκοολούχα
- φρούτα
- δημητριακά
Η κετογονική διατροφή έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε διάφορους τομείς από τη μεταβολική υγεία έως την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η κέτωση θεωρείται γενικά ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μερικές παρενέργειες, ειδικά στην αρχή. Επομένως καλό θα ήταν να συμβουλευόσασταν έναν ειδικό πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτου του είδους την διατροφή.
Με πληροφορίες από: everydayhealth.com και ofarmakopoiosmou.gr