Η περίοδος της Σαρακοστής έφτασε, οι ετοιμασίες για το Σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχουν ήδη ξεκινήσει. Εκτός από την λαγάνα, τη ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά και τα όσπρια, δεν μπορεί να λείπει το must γλυκό της Σαρακοστής που είναι ο χαλβάς ο σιμιγδαλένιος.
Το συγκεκριμένο γλυκό εκτός από υγιεινό είναι και πολύ γευστικό, το οποίο, μάλιστα, αποτελεί αγαπημένη επιλογή για πολλούς ανθρώπους, που συνηθίζουν να το φτιάχνουν για να καλύπτουν και την επιθυμία τους για γλυκό και για να μην «βάζουν» γραμμάριο.
Η παρακάτω συνταγή έρχεται να δώσει «λύση» σε όσους επιθυμούν γλυκό αυτές τις ημέρες και δεν θέλουν να πάρουν πρόσθετα κιλά. Ενώ, ακόμη αποτελεί ιδανική επιλογή και για τους διαβητικούς, καθώς η συγκεκριμένη συνταγή δεν πέριέχει ίχνος ζάχαρης.
Υλικά
Για τον χαλβά
2/3 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (ή καθαρό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας προαιρετικά)
1 φλ. σιμιγδάλι ψηλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
1- 1/2 φλ. μέλι
4 φλ. βραστό νερό
1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
1/2 φλ. σταφίδα σουλτανίνα
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
100 γρ. σοκολάτα vegan χωρίς ζάχαρη ψιλοκομμένη
Για το γαρνίρισμα
Λίγη λιωμένη σοκολάτα vegan χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση
Για να γίνει ο χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, και νηστίσιμος, προτιμάτε ηλιέλαιο, ελαιόλαδο ή βούτυρο καρύδας. Σε κατσαρόλα βράζετε το νερό με το ξύλο κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού για δύο λεπτά να αρωματιστεί. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο ή το βούτυρο καρύδας και καβουρδίζετε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του.Τότε προσθέτετε την κανέλα και τις σταφίδες.
Εν συνεχεία, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνετε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζετε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύετε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Έπειτα, βάζετε τον μισό χαλβά στη φόρμα και στον υπόλοιπο προσθέτετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το αδειάζετε στη φόρμα επάνω στο χαλβά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τον αδειάζετε σε φόρμα και αφήνετε να κρυώσει καλά. Τέλος, τον αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και τον γαρνίρετε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού.
Πηγή: diabateslife.gr