Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τα μάτια στον κόσμο για να αποκαλύψουν νέες γνώσεις σχετικά με το πάχος του αμφιβληστροειδούς, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές του στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η μελέτη υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας WEHI στην Αυστραλία, που χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης αιχμής για την ανάλυση περισσότερων από 50.000 οφθαλμών, παρήγαγε χάρτες του αμφιβληστροειδούς με πρωτοφανή λεπτομέρεια, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα πώς οι διαφορές του αμφιβληστροειδούς συνδέονται με διάφορες ασθένειες.
Τα ευρήματα ανοίγουν νέους ορίζοντες στη χρήση της συνήθους απεικόνισης των οφθαλμών ως εργαλείου για τον έλεγχο και τη διαχείριση ασθενειών, όπως έχουν κάνει οι μαστογραφίες για τον καρκίνο του μαστού.
Ξεκλειδώνοντας ένα παράθυρο στον εγκέφαλο
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Πολλές ασθένειες συνδέονται με τον εκφυλισμό ή τη διαταραχή αυτού του κρίσιμου συστήματος, συμπεριλαμβανομένων νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια και μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο οι νευρολογικές παθήσεις αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και ασθένειας, με πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ή το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζουν με κάποια πάθηση που σχετίζεται με τον εγκέφαλο.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Vicki Jackson του WEHI, δήλωσε ότι τα ευρήματα διευρύνουν τους ορίζοντες για τη χρήση της απεικόνισης του αμφιβληστροειδούς ως ανοικτής θύρας στο κεντρικό νευρικό σύστημα, για να βοηθήσουν στη διαχείριση των ασθενειών.
«Αποδείξαμε ότι η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να λειτουργήσει ως παράθυρο στον εγκέφαλο, ανιχνεύοντας συσχετίσεις με νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλές άλλες παθήσεις», δήλωσε η Δρ Τζάκσον, στατιστικολόγος και ειδικός στα γονίδια.
«Οι λεπτομερούς κλίμακας μετρήσεις των χαρτών μας αποκαλύπτουν κρίσιμες νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνδέσεις μεταξύ της λέπτυνσης του αμφιβληστροειδούς και μιας σειράς κοινών παθήσεων».
Η μελέτη εντόπισε επίσης νέους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν το πάχος του αμφιβληστροειδούς, οι οποίοι είναι πιθανό να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του αμφιβληστροειδούς ενός ατόμου.
«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη δυνατότητα του πάχους του αμφιβληστροειδούς να λειτουργήσει ως διαγνωστικός βιοδείκτης που θα βοηθήσει στην ανίχνευση και την παρακολούθηση της εξέλιξης πολυάριθμων ασθενειών. Μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε συγκεκριμένες θέσεις του αμφιβληστροειδούς που εμφανίζουν βασικές αλλαγές σε ορισμένες ασθένειες».
Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το WEHI, εφάρμοσε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης σε μεγάλα πληθυσμιακά δεδομένα απεικόνισης του αμφιβληστροειδούς και συνέκρινε πληροφορίες σχετικά με τη γενετική και την υγεία του κάθε ατόμου για να αποκαλύψει πρωτοφανείς συνδέσεις με ασθένειες.
Τα αποτελέσματα δημιούργησαν 50.000 χάρτες με μετρήσεις σε περισσότερες από 29.000 θέσεις σε ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή, εντοπίζοντας τη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς που σχετίζεται με 294 γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στις ασθένειες.
ΠΗΓΗ: ScienceDaily