Πώς όμως λειτουργεί η δίαιτα με βραστά αυγά; Η τυπική μορφή της μοιάζει με την δίαιτα Atkins, δηλαδή αφορά σε διατροφή χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων. Ένα συνηθισμένο διατροφικό πλάνο ημέρας θα μπορούσε ενδεικτικά να περιλαμβάνει:
- Πρωινό: Τουλάχιστον δύο αυγά και ένα φρούτο (επίσης κάποιο λαχανικό με χαμηλούς υδατάνθρακες ή μια ακόμα πηγή πρωτεΐνης προαιρετικά)
- Μεσημεριανό: Αυγά ή άλλη άπαχη πρωτεΐνη συνοδεία λαχανικών με χαμηλή ποσότητα σε υδατάνθρακες
- Βραδινό: Αυγά ή άπαχη πρωτεΐνη και λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες
Ταιριάζει σε όλους;
Αν και η συγκεκριμένη διατροφική πρόταση περιλαμβάνει υγιεινά τρόφιμα, δεν είναι μια ισορροπημένη διατροφή σε απόλυτους όρους, λένε οι διατροφολόγοι, καθώς είναι εξαιρετικά περιοριστική και περιλαμβάνει πολύ χαμηλό θερμίδων.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να ακολουθεί μια διατροφή που απαιτεί εμμονή με μια τροφή», λέει η διατροφολόγος και συγγραφέας Lisa Young, PhD, RDN.
Τα αυγά, το βασικό συστατικό της συγκεκριμένης διατροφής, είναι υγιεινά όσο καταναλώνονται με μέτρο και χωρίς να αποτελούν την κύρια τροφή μας, επισημαίνει. Σύμφωνα εξάλλου με τις συστάσεις της American Heart Association (AHA) οι υγιείς ενήλικες μπορούν να απολαμβάνουν έως και ένα αυγό την ημέρα ενώ οι ηλικιωμένοι χωρίς προβλήματα υγείας και χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορούν με ασφάλεια να αυξάνουν την καθημερινή κατανάλωση αυγών σε δύο.
«Τα αυγά αποτελούν μια υπέροχη πρόταση για πρωινό», λέει η Δρ.Young και προσθέτει: «Ένα βραστό αυγό επίσης αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ, πιστεύω ωστόσο ότι η κατανάλωση ποικιλίας τροφών είναι τελικά πιο υγιεινός τρόπος διατροφής» καταλήγει.
Το σπουδαίο διατροφικό πλεονέκτημα των αυγών είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ένα μεγάλο βραστό αυγό προσφέρει 78 θερμίδες, 6,3 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης, 5,3 g λίπους, 0,6 g υδατάνθρακες και 0 g φυτικών ινών.
«Τα αυγά είναι πλήρης πρωτεΐνη και περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D και χολίνη», λέει η Amy Shapiro, RD, ιδρύτρια και διευθύντρια της Real Nutrition στη Νέα Υόρκη.
Πλήρης πρωτεΐνη ονομάζονται τα τρόφιμα που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σε επαρκείς ποσότητες.
Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία που βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τη μνήμη και τη διάθεση.
Αν και έχουν γίνει μελέτες μικρής έκτασης που συνδέουν την κατανάλωση πρωινού γεύματος που περιέχει αυγά με θετική επίδραση στην προσπάθεια απώλειας βάρους, σύμφωνα με την Shapiro «δεν υπάρχει καμιά μαγική ιδιότητα στα αυγά που να οδηγεί σε απώλεια βάρους».
Πιθανές παρενέργειες από την υπερκατανάλωση αυγών
Μια διατροφή που στηρίζεται στην κατανάλωση ενός μόνο τροφίμου, όπως στην προκειμένη περίπτωση αυτή των βραστών αυγών, είναι πραγματικά χαμηλή σε θερμίδες και αποκλείει από το διαιτολόγιο μας πολλά τρόφιμα πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ως αποτέλεσμα, χάνονται οι πολύτιμες φυτικές ίνες που χρειάζεται το σώμα, όταν οι συστάσεις των επιστημόνων αφορούν για άνδρες ηλικίας 50 ετών την κατανάλωση τουλάχιστον 38 g φυτικών ινών την ημέρα και αντίστοιχα για γυναίκες την ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 25 g φυτικών ινών.
Πέρα από τον κρίσιμο ρόλο τους στην διαδικασία της πέψης, οι φυτικές ίνες επίσης βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις.
Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι;
Εάν έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών, οι περιοριστικές δίαιτες οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας με βραστά αυγά) δεν σας ταιριάζουν, ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί.
Επίσης, όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, ειδικά όταν λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τους πριν κάνουν οποιαδήποτε δραματική αλλαγή στην διατροφή τους.
Υγιείς ενήλικες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες είναι σχεδόν απίθανο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας εάν για κάποιο διάστημα ακολουθήσουν μια διατροφή που περιλαμβάνει αυξημένη ποσότητα κατανάλωσης βραστών αυγών.
«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια δίαιτα που δοκιμάζει κάποιος μόνο όταν θέλει να δει γρήγορα αποτελέσματα και έχει δεχθεί ότι θα περιοριστεί διατροφικά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα», λέει η Shapiro.
Επιπλέον, υπάρχει συνεχής συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα αν τελικά τα αυγά επιβαρύνουν τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς κάθε βραστό αυγό περιέχει 186 χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης.
Κάποια από τις πολλές σχετικές μελέτες είχε μάλιστα καταλήξει ότι κάθε επιπλέον ποσότητα 300 mg διατροφικής χοληστερόλης που καταναλώνεται ημερησίως, συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.
Τα αυγά επίσης θεωρούνται τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητά σε κορεσμένα λιπαρά, περίπου 1,6 g κορεσμένου λίπους ανά μεγάλο αυγό.
Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς συνιστούν περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 10% των θερμίδων την ημέρα για βέλτιστη καρδιακή υγεία. Ενδεικτικά, σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, αυτό ισοδυναμεί με 22 g κορεσμένων λιπαρών ή λιγότερο την ημέρα.
Είναι λοιπόν τα αυγά μια καλή διατροφική επιλογή; Λαμβάνοντας υπόψη την έρευνα στο σύνολό της, η Δρ.Shapiro σημειώνει ότι τελικά «οι απλοί υδατάνθρακες και τα σάκχαρα στα τρόφιμα είναι που αυξάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια» προσθέτοντας ότι την ίδια δεν θα την ανησυχούσε σε αυτό τον τομέα η καθημερινή κατανάλωση βραστών αυγών.
Πάντως, άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των πηγών κορεσμένων λιπαρών και διατροφικής χοληστερόλης, ζητώντας και την συμβουλή του γιατρού τους αναφορικά με την διατροφή που ακολουθούν.
Τι τρώμε και τι αποφεύγουμε σε μια διατροφή με βραστά αυγά
Ένα τυπικό, καθημερινό πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει:
- Αυγά
- Πουλερικά χωρίς πέτσα
- Ψάρι
- Μοσχαρίσιο άπαχο κρέας
- Αρνί και χοιρινό
- Λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των φυλλωδών λαχανικών όπως το λάχανο, το σπανάκι, κολοκύθια και πιπεριές
- Φρούτα χαμηλών υδατανθράκων, όπως ντομάτες, πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ, καρπούζι, φράουλες, πεπόνι, ροδάκινα και γκρέιπφρουτ
- Ποτά χωρίς θερμίδες όπως απλό και ανθρακούχο νερό
- Βούτυρο
- Λάδι καρύδας
- Μαγιονέζα
Πάντως, οι περισσότεροι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι μακροπρόθεσμα είναι πολύ περισσότερο ωφέλιμες για την υγεία μας αλλαγές που οδηγούν μόνιμα σε πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και αποκλεισμούς, στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.
«Αν θέλετε να δοκιμάσετε τη δίαιτα με βραστά αυγά ως μια γρήγορη λύση, μπορεί να χάσετε πολύ βάρος αρχικά κυρίως υγρά, αλλά δεν μπορείτε να ζήσετε έτσι για πάντα», λέει η Δρ.Young, προσθέτοντας ότι τέτοιες δίαιτες συχνά οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής και επαναπρόσληψη των κιλών που χάθηκαν.
Πηγή: Everydayhealth.com