Οι συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν είναι καινούργιες, ειδικά για όσους έχουν υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, γυμνάζονται αλλά παίρνουν και ένα πλούσιο πρωινό. Πλέον όμως η πρωτεϊνη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής μιας και αυτή η τάση πλασάρεται και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Tik Tok.
Τι λένε όμως οι ειδικοί για αυτό; Χρειάζεται πραγματικά να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη;
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά του σώματος, από αυτά που χρειάζεται το σώμα σας στις μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να έχει ενέργεια και σωστή απόδοση.
«Το χρειαζόμαστε για πολλές λειτουργίες, αλλά ιδιαίτερα για να χτίσουμε μυς, για να χτίσουμε πολλούς ιστούς που έχουμε στο σώμα μας», λέει ο Andres Ardisson Korat, επιστήμονας στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts...
Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και το λίπος -τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά- η πρωτεΐνη δεν συνοδεύεται από το ίδιο πολιτισμικό στίγμα.
Η Sakaida, η οποία μοιράζεται συνταγές στο Instagram, το TikTok και το YouTube, έχει παρατηρήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον στα βίντεο που διαθέτουν συνταγές με υψηλότερη πρωτεΐνη.
Η ίδια αποδίδει την αύξηση του ενδιαφέροντος σε άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους και να γίνουν καλύτερα.
Η εμμονή των Αμερικανών με την πρωτεΐνη δεν είναι καινούργια, αλλά τώρα, οι περισσότερες εταιρίες δημιουργούν προϊόντα με υψηλότερη πρωτεΐνη ενώ μπορείτε πλέον να βρείτε τσιπς με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, γλυκά αλλά και ψωμί.
Η Chobani, μια μάρκα γνωστή για το φυσικά πλούσιο σε πρωτεΐνες ελληνικό γιαούρτι, κυκλοφόρησε μια έκδοση με υψηλότερη πρωτεΐνη του γιαουρτιού τον Οκτώβριο και σύντομα θα κυκλοφορήσει και γιούρτι σε πόσιμη μορφή με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης—τρεις φορές περισσότερο από το τυπικό γιαούρτι.
Ο Niel Sandfort, επικεφαλής καινοτομίας στην Chobani, λέει ότι η τάση προς την πρωτεΐνη ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2010 και η εταιρεία έχει δει σταθερή ανάπτυξη σε σέικ πρωτεΐνης, μπάρες και παρόμοια προϊόντα.
Τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σχεδιάστηκαν για να προσελκύουν αθλητές, αλλά η Sandfort εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι οι baby boomers, οι άνθρωποι στα 40 τους και οι νεότερες γυναίκες ήταν επίσης φανατικοί αγοραστές.
Το άγχος των Αμερικανών σχετικά με την απώλεια βάρους - που έχει αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό από ισχυρά νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους - είναι πιθανώς επίσης ένας παράγοντας που προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον για την πρωτεΐνη.
«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να διαχειριστούν το βάρος τους και τους λένε να κάνουν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες εάν θέλουν να δημιουργήσουν μυς και να χάσουν βάρος», λέει η Sakaida.
«Η επιλογή πρωτεϊνης μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο κορεσμένοι. και επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε ορισμένες θερμίδες».
Χρειάζεστε πραγματικά περισσότερη πρωτεΐνη;
Οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν στους ανθρώπους να λαμβάνουν τουλάχιστον περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. «Αυτό είναι ό,τι χρειάζεται για να καλύψετε τις βασικές διατροφικές σας απαιτήσεις», λέει ο Yasi Ansari, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερα από αυτό». Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται πιο κοντά στα 1,2 γραμμάρια, ενώ τα ενεργά άτομα χρειάζονται κοντά στα 1,2-1,7 γραμμάρια.
Οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο αρκετή πρωτεΐνη — αν και μερικές ομάδες μπορεί να μην παίρνουν αρκετή, όπως εκείνοι με χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος ή οι ηλικιωμένοι ενήλικες.
Συνολικά φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην πρωτεΐνη. Για αυτούς, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να επιβραδύνουν την απώλεια μυϊκής μάζας και να διατηρούν τη φυσική τους λειτουργία.
Άλλες ομάδες που μπορεί να χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που καταναλώνουν επί του παρόντος περιλαμβάνουν γυναίκες -ιδίως έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες- αθλητές και άτομα που υποβάλλονται σε ορισμένους τύπους ανάρρωσης όπως η χημειοθεραπεία.
Τα άτομα αυτής της τελευταίας κατηγορίας μπορεί στην πραγματικότητα να χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης για να υποστηρίξουν την επούλωση τους και να βεβαιωθούν ότι καταπολεμούν τυχόν ανησυχίες υποσιτισμού, λέει ο Ansari.
Ποιος τύπος πρωτεΐνης είναι καλύτερος;
Οι ζωικές πηγές περιλαμβάνουν τα πουλερικά, το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και τα αυγά, ενώ οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν το τόφου, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ορισμένες φυτικές πρωτεΐνες είναι ατελείς, που σημαίνει ότι δεν περιέχουν και τα εννέα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μέσω της τροφής και πρέπει να αναμειγνύονται και να ταιριάζουν για να επιτευχθεί συνολική διατροφή.
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι όταν οι άνθρωποι προσθέτουν φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους -ειδικά όταν αντικαθιστούν θερμίδες από επεξεργασμένους υδατάνθρακες- είναι «πραγματικά ευεργετικό όσον αφορά την προώθηση της υγιούς γήρανσης», λέει ο Korat. Οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν «ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά».