Σχεδόν στις μισές σκόνες πρωτεΐνης που αξιολογήθηκαν τα επίπεδα βαρέων μετάλλων που εντοπίστηκαν υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας της «Πρότασης Καλιφόρνια 65» - ενός εκ των πιο αυστηρών πλαισίων ασφάλειας τροφίμων στις ΗΠΑ, λένε οι ειδικοί. Πρόκειται για έναν κανονισμό της ομώνυμης Πολιτείας που απαιτεί από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια της να εκδίδουν προειδοποιήσεις σχετικά με την έκθεση σε χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλη αναπαραγωγική βλάβη.
Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη, που διεξήχθη από το Clean Label Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αντικείμενο εργασίας την διαφάνεια στις ετικέτες επισήμανσης τροφίμων, διαπίστωσε ότι το 47% από τις 160 σκόνες πρωτεΐνης που δοκιμάστηκαν ξεπερνούσαν τα αυστηρά όρια ασφαλείας του κανονισμού της Καλιφόρνιας όσον αφορά σε επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο.
Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να καταλήξουν στα τρόφιμα εξαιτίας της μόλυνσης του εδάφους και του νερού καθώς και μέσω των διαδικασιών παραγωγής.
«Υπάρχει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ της υγείας των εδαφών και των υδάτινων πόρων, της τροφής μας και της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Jaclyn Bowen, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project.
Η δημοτικότητα των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τον τζίρο τους στην αγορά των ΗΠΑ να ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023.
Τα προϊόντα αυτά διατίθενται ως ένας γρήγορος, βολικός τρόπος υποστήριξης στόχων φυσικής κατάστασης, διαχείρισης βάρους και γενικής ευεξίας και αποτελούν επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η μεθοδολογία της έρευνας
Οι ερευνητές του οργανισμού εξέτασαν στο πλαίσιο της μελέτης τους 160 προϊόντα από 70 εμπορικές μάρκες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 83% στο μερίδιο αγοράς συναφών προϊόντων.
Τα σκευάσματα εξετάστηκαν για μια σειρά ρύπων συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, υδράργυρος), τις δισφαινόλες (BPA και BPS) αλλά και άλλες βιομηχανικές χημικές ουσίες.
Τι έδειξαν οι δοκιμές;
- Κατά μέσο όρο, οι σκόνες οργανικής πρωτεΐνης εμπεριείχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο από τα μη βιολογικά προϊόντα. Η μόλυνση από μόλυβδο σε σκόνες πρωτεΐνης είναι δυνητικά ανησυχητική, υποστηρίζουν οι ερευνητές, επειδή δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ .
- Οι σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, όπως αυτές που παρασκευάζονται από σόγια, ρύζι και μπιζέλια, περιείχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο από τις σκόνες πρωτεΐνης με βάση τον ορό γάλακτος.
- Οι σκόνες φυτικής προέλευσης είχαν πέντε φορές περισσότερο κάδμιο από τα προϊόντα με βάση τον ορό γάλακτος. Το κάδμιο είναι γνωστό καρκινογόνο και είναι τοξικό για πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος και των οστών.
Σύμφωνα δε με τους ερευνητές, οι σκόνες πρωτεΐνης σοκολάτας που εξετάστηκαν, περιείχαν τέσσερις φορές περισσότερο μόλυβδο και έως και 110 φορές περισσότερο κάδμιο από τα αντίστοιχα σκευάσματα με γεύση βανίλιας.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις φυσικές ιδιότητες απορρόφησης βαρέων μετάλλων του κακάου, του κύριου συστατικού που χρησιμοποιείται στα προϊόντα με γεύση σοκολάτας. Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να ενσωματωθούν στους κόκκους από το έδαφος ή το νερό καθώς μεγαλώνουν τα φυτά ενώ υπάρχει και η πιθανότητα επιμόλυνσης κατά την διάρκεια της παραγωγής.
Τι υποστηρίζουν επικριτές της έκθεσης
Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης δεν βρέθηκαν στο απυρόβλητο μετά την δημοσιοποίηση τους.
Η Natural Products Association, μια βιομηχανική εμπορική ένωση για συμπληρώματα διατροφής και αθλητική διατροφή, άσκησε κριτική στα συμπεράσματα που δημοσιοποιήθηκαν υποστηρίζοντας ότι υπήρξε έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις μεθόδους δοκιμών, τη διαδικασία επιλογής προϊόντων και την πηγή χρηματοδότησης της έρευνας.
Το Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής (CRN), μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί εταιρείες παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής (συμπεριλαμβανομένων σκευασμάτων σκόνης πρωτεΐνης) διαφώνησε επίσης με την έκθεση Clean Label.
«Το Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των συμπληρωμάτων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των σκονών πρωτεΐνης. Ωστόσο, όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, αναφορές όπως αυτές που εκδόθηκαν από το Clean Label Project συχνά στερούνται σοβαρού πλαισίου με κίνδυνο την παραπλάνηση των καταναλωτών», δήλωσε ο Andrea Wong, PhD, του CRN.
Συμβουλές στους καταναλωτές
Οι συντάκτες της έκθεσης προχώρησαν σε συγκεκριμένες συστάσεις σε όσους χρησιμοποιούν στην διατροφή τους συμπληρώματα πρωτεΐνης και θέλουν να εξασφαλίσουν όσο μπορούν την ασφάλεια της υγείας τους.
Χαρακτηριστικά, συστήνουν:
- Επιλέξτε σκόνες με βάση τον ορό γάλακτος ή με βάση το κολλαγόνο. Αυτές οι πηγές πρωτεϊνών έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων από τις φυτικές επιλογές.
- Προτιμάτε προϊόντα με άρωμα βανίλιας. Οι σκόνες πρωτεΐνης με γεύση σοκολάτας τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου.
- Επικοινωνήστε με τις εταιρείες τα προϊόντα των οποίων καταναλώνετε και ρωτήστε για τις πρακτικές δοκιμών τους για βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες.
- Αγοράστε αξιόπιστες μάρκες. Αναζητήστε επωνυμίες που δίνουν έμφαση στη διαφάνεια και τον ποιοτικό έλεγχο, ιδιαίτερα εκείνες που υποβάλλουν τα προϊόντα τους σε δοκιμές τρίτων όσον αφορά στον έλεγχο ποιότητας.
Πηγές: Everydayhealth.com και einpresswire.com