Οι εργασίες του συνεδρίου αποτελούν ένα κοινό πεδίο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης και καινοτομίας με την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την κοινωνία. Στόχος είναι η ανάδειξη των καινοτόμων επιτευγμάτων της ιατρικής και της βιοϊατρικής τεχνολογίας, καθώς και ο σχεδιασμός δράσεων από την πολιτεία και τη βιομηχανία προς την κατεύθυνση της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων, ερευνητικά δεδομένα που αφορούν την αποφυγή των αναπτυξιακών διαταραχών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων «ισώνοντας τσαλακωμένες πρωτεΐνες», καθώς επίσης και την χρήση μεγάλης κλίμακας αναλύσεων δεδομένων για τη διόρθωση των λαθών στην κατανόηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
«Βρισκόμαστε στην ψηφιακή ιατρική και περνάμε στην ιατρικής ακριβείας» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Ιατρικής, Κυριάκος Αναστασιάδης.
«Προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά όλους τους Έλληνες γιατρούς, διάσημους επιστήμονες, μαζί με τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς, τη βιομηχανία, τα υπουργεία σε όλο το κομμάτι βιοϊατρικής τεχνολογίας, γα γνωριμία, δικτύωση, συνεργασία και για να αναδείξουμε καινοτόμα αποτελέσματα» πρόσθεσε ο κ . Αναστασιάδης . Παράλληλα σημείωσε ότι στους στόχους του συνεδρίου είναι να υπάρξει πραγματική δικτύωση, κάτι που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο με πολλά μνημόνια που υπογράφηκαν για πραγματικές συνεργασίες και ο δεύτερος είναι το brain gain.
«Θέλουμε να αποτελέσουμε μία σύνδεση της σημαντικά μεγάλης, ισχυρής και προηγμένης κοινωνίας των επιστημόνων», ανέφερε ο συντονιστής ελληνικών ιατρικών συλλόγων της διασποράς, χειρουργός Αλέξιος Θεοδώρου, επισήμανε πως το φόρουμ έχει ενισχύσει τους δεσμούς που έτσι κι αλλιώς ήθελαν να κρατήσουν με την πατρίδα τους οι Έλληνες γιατροί του εξωτερικού
«Έχουμε μεγάλη επιθυμία να συντελέσουμε στην πρόοδο και στην ανάπτυξη, να αναπτύξουμε μακροχρόνιες συνεργασίες κυρίως ιατρικής τεχνολογίας και επίσης στον τομέα παροχής κλινικών υπηρεσιών, που σήμερα πρέπει να είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, όπως και η ιατρική φροντίδα πρέπει να είναι βασισμένη σε μέτρηση αποτελεσμάτων», ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Γιατρών στο Κεμπέκ του Καναδά, Ευαγγελία Αμιράλη.
Παράλληλα, με το Φόρουμ και το Ομογενειακό Συνέδριο πραγματοποιείται και το 10ο πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας που συνδιοργανώνεται με την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ). Ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο ΑΠΘ, και πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΤ Παναγιώτης Μπαμίδης σημείωσε ότι η τεχνολογική καινοτομία είναι πλέον στον πυρήνα της εξέλιξης του συστήματος υγείας και της φροντίδας υγείας.
Ο κ. Μπαμίδης ανέφερε πως στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότερα από 250 μέλη, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι επιστήμονες. Επίσης σημείωσε ότι διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για το πώς μεγάλης κλίμακας αναλύσεις δεδομένων μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που γίνονται στην κατανόηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη και να δώσουν καινούργιες στρατηγικές, αλλά και πώς διορθώνονται «τσαλακωμένες πρωτεΐνες» για να προληφθούν αναπτυξιακές διαταραχές.