Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη από την επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρικάλων και Καρδίτσας έχουν διαγνωστεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς έλαβαν οδηγίες και αναχώρησαν από τις δομές, με εξαίρεση έξι άτομα τα οποία νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα. Σύμφωνα με τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τους έξι νοσηλευόμενους για την αιτία πρόκλησης της γαστρεντερίτιδας. Η μικροβιακή ανάλυση έδειξε σε τρεις παθογόνο, που σχετίζεται με συγκεκριμένο κολοβακτηρίδιο, σαλμονέλα που βρέθηκε σε βρέφος μερικών ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κλινική του εικόνα, καθώς και ένα περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα.
Άρα, προς το παρόν, η κατάσταση σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία. Αυτό όμως δε σημαίνει ούτε ότι υπάρχει λόγος εφησυχασμού, ούτε λόγος για πανικό. Συνιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, συμπτώματα δηλαδή ναυτίας, εμετού, διάρροιας τα οποία συνοδεύονται με πυρετό, ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, όπως και δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.
Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση του δικτύου υδροδότησης, σήμερα ελήφθησαν δείγματα και από τη Λάρισα και από το Βόλο, ενώ έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες σε όλες τις περιοχές. Η κατάσταση παραμένει όπως και τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
«Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πιούμε, να κάνουμε μπάνιο να μαγειρέψουμε, να παρασκευάσουμε ποτά, να πλύνουμε λαχανικά. Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι η ανθρώπινη χρήση, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο, δεν μπορούμε να φορτίσουμε δόντια, δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να το βράσουμε, 3 λεπτά στους 100 βαθμούς και μετά να το αφήσουμε να κρυώσει, πριν το χρησιμοποιήσουμε για να ξεπλύνουμε λαχανικά, να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα, να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μπάνιο, να βουρτσίζουμε τα δόντια μας κλπ», διευκρίνισε η κα Αγαπηδάκη.
Σε ό,τι αφορά την εντομολογική επιτήρηση, ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 παγίδων αυτές τις ημέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. «Λαμβάνουμε καθημερινά δείγματα ώστε να έχουμε έγκαιρη εικόνα και αν παρατηρήσουμε κάποια ενδεχόμενη έξαρση φαινομένων σε σχέση με τα κουνούπια θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα», κατέληξε.