Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία COVID-19 ανέλυσε τις συνέπειες της κρίσης, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβαν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της και διατύπωσε συγκεκριμένες συστάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν κενά και αδυναμίες στη δράση τους.
Το Κοινοβούλιο συζήτησε την έκθεση την Τρίτη και ενέκρινε το κείμενο την Τετάρτη με 385 ψήφους υπέρ, 193 κατά και 63 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν έναν σαφή οδικό χάρτη με τέσσερις βασικούς πυλώνες δράσης: την υγεία, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, την κοινωνία και την οικονομία, καθώς και την παγκόσμια αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών πανδημιών.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες προτάσεις του Κοινοβουλίου είναι να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα των φαρμάκων, να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις από κοινού προμήθειες προϊόντων και να υπάρχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εποπτεία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο κάθε φορά που θεσπίζεται νομοθεσία έκτακτης ανάγκης.
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την ΕΕ να αξιοποιήσει πλήρως τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάκαμψη προκειμένου να ενισχυθεί η ενιαία αγορά, ενώ ταυτόχρονα ζητούν να βελτιωθεί ο παγκόσμιος συντονισμός με όχημα την επικείμενη διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες.
Δηλώσεις
Η πρόεδρος της επιτροπής COVI Kathleen Van Brempt (Σοσιαλδημοκράτες, Βέλγιο) δήλωσε:
«Η επιτροπή μας αξιολόγησε διεξοδικά την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην ΕΕ. Έγινε σαφές ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται μόνο τα εργαλεία για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων πολιτικών, με σαφείς στόχους και οδικούς χάρτες. Πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να δρα γρήγορα, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον κάθε Ευρωπαίου πολίτη.
Η ΕΕ πρέπει να αξιολογήσει διεξοδικά τον ρόλο της όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και να στηρίξει περισσότερο από ποτέ τη διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη, ιδίως με τους εταίρους μας στον Παγκόσμιο Νότο.
Τώρα πια είναι σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει υπόψη της τις συστάσεις μας και να υποβάλει προτάσεις που θα διαμορφώσουν μια ΕΕ πιο ανθεκτική απέναντι σε κρίσεις και προκλήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον».
Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.