Ο θεσμός δημιουργήθηκε για να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης για τη διαβητική κοινότητα, εκπαιδεύοντας την εστίαση σε σχέση με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή των ατόμων με διαβήτη και αναδεικνύοντας το δικαίωμα τους στη χαρά του καλού φαγητού.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, 15 εστιατόρια της Αθήνας με επικεφαλής καταξιωμένους/ες σεφ παρουσίασαν πιάτα στα οποία είχε γίνει ενδελεχής ανάλυση σε θερμίδες, πρωτεϊνες, λίπη και υδατάνθρακες με την επιστημονική επιμέλεια του Κλινικού Διαιτολόγου-Βιολόγου κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η συμμετοχή των εστιατορίων ήταν διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια που συμμετείχαν, με αλφαβητική σειρά, είναι τα εξής: Akti, Amen, Ateno, Casserole Greek Bistro, Cinapos, Gio, Jerar, Lolita’s, Lost Athens, Maison Colette, Ox Chop-house, Piscis, Rick’s, Seeds, Upon.
Όσοι και όσες επισκέφθηκαν τα συγκεκριμένα εστιατόρια κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα δοκίμασαν την πρόταση του εστιατορίου, ενώ κλικάροντας στο ειδικό QR code που βρήκαν σε έντυπο στο τραπέζι τους έμαθαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύσταση του πιάτου σε πρωτεϊνες, λίπη και υδατάνθρακες, καθώς και τις θερμίδες του πιάτου τους.
Τα πιάτα που επελέγησαν, κάλυψαν όλες τις γευστικές προτιμήσεις και διαφορετικά είδη κουζίνας με απώτερο στόχο να δοκιμάσει κανείς όσα περισσότερα γίνεται, τα εστιατόρια που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο κ. Πάνος Δεληγιάννης, Ιδρυτής του FNL ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σε μια εποχή, η οποία επιτάσσει τη γαστρονομική δημιουργικότητα σε συνδυασμό με την κοινωνική ευαισθησία, διοργανώνουμε το δεύτερο Diabetes Dine Out με την υποστήριξη του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre. Έχουμε διπλάσια συμμετοχή σε σχέση με την περσινή διοργάνωση και ήδη σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε το θεσμό και εκτός Αθηνών με δεδομένο το μεγάλο αριθμό των ανθρώπων με διαβήτη στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος δήλωσε: «1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν με το διαβήτη είτε τύπου 1 είτε τύπου 2. Η σωστή διατροφή συμβάλλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Η σύγχρονη προσέγγιση δεν υποστηρίζει περιορισμούς γιατί ακολουθώντας τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής και συνδυαστικά με την τακτική παρακολούθηση των τιμών της γλυκόζης οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους γεύσεις και να δοκιμάζουν νέα εστιατόρια. Με την ενέργεια αυτή αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης της εστίασης, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, σε σχέση με τη διατροφή των ατόμων με διαβήτη και επιδιώκουμε τη θέσπιση πολιτικών αναγραφής της σύστασης σε ετικέτες τροφίμων ή καταλόγους εστιατορίων».