Η διαλειμματική νηστεία, μια δημοφιλής μέθοδος δίαιτας για τους δυνατούς χαρακτήρες, που αντέχουν την πολύωρη αποχή από το φαγητό, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, ενέχει κινδύνους.
Η διατροφική φρενίτιδα που υιοθέτησαν πολλοί σταρς του Χόλιγουντ όπως η Τζένιφερ Άνιστον, η Νικόλ Κίντμαν και η Κάμερον Ντιάζ, φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι ενώ η νηστεία μπορεί να επιτυγχάνει την απώλεια λίπους και πόντων, στους εφήβους μπορεί να ανακόψει την παραγωγή ινσουλίνης.
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά. Οι Γερμανοί ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό συνέβη επειδή τα β-κύτταρα - εξειδικευμένα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη - στα νεαρά ποντίκια δεν ωρίμασαν σωστά.
Κρίσιμο είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε μόνο στα έφηβα ποντίκια- όχι στα ενήλικα ή στα μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό το μοντέλο διατροφής επηρεάζει διαφορετικά τις ηλικιακές ομάδες.
Ο Δρ Alexander Bartelt, καθηγητής καρδιαγγειακού μεταβολισμού στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η διαλειμματική νηστεία είναι γνωστό ότι έχει οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του μεταβολισμού και της βοήθειας στην απώλεια βάρους και στις καρδιακές παθήσεις. Αλλά μέχρι τώρα, οι πιθανές παρενέργειές του δεν ήταν καλά κατανοητές».
Ο Δρ Stephan Herzig, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαβήτη και Καρκίνου στο Κέντρο Helmholtz του Μονάχου και συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ευεργετική για τους ενήλικες, αλλά μπορεί να ενέχει κινδύνους για τα παιδιά και τους εφήβους» και συνέχισε λέγοντας πως «το επόμενο βήμα είναι η βαθύτερη διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν αυτές τις παρατηρήσεις. Αν κατανοήσουμε καλύτερα πώς να προωθήσουμε την υγιή ανάπτυξη των β-κυττάρων, θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη θεραπεία του διαβήτη μέσω της αποκατάστασης της παραγωγής ινσουλίνης».
Στη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη τροφής τριών ομάδων ποντικιών, ηλικίας 2 μηνών που θεωρήθηκαν έφηβοι, 8 μηνών ή μεσήλικες και 18 μηνών, που ονομάστηκαν «γέροι». Ακολούθησαν έναν κύκλο 24 ωρών χωρίς τροφή, προτού τραφούν κανονικά για δύο ημέρες.
Μετά από παρακολούθηση 10 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε τόσο στα ενήλικα όσο και στα ηλικιωμένα ποντίκια, δηλαδή ο μεταβολισμός τους ανταποκρινόταν καλύτερα στην ινσουλίνη που παρήγαγε το πάγκρεας.
Τα κομβικά παγκρεατικά β- κύτταρα
Γράφοντας στο περιοδικό Cell Reports, οι ερευνητές δήλωσαν ωστόσο ότι τα έφηβα ποντίκια παρουσίασαν «ανησυχητική μείωση της λειτουργίας των β-κυττάρων τους». Οι δοκιμές για να αποκαλυφθεί γιατί συνέβη αυτό αργότερα διαπίστωσαν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι τα β-κύτταρα στα νεότερα ποντίκια δεν είχαν ωριμάσει σωστά. Στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματά τους στα ποντίκια με δεδομένα από ανθρώπινους ιστούς.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι σε ασθενείς με διαβήτη, τα β-κύτταρά τους παρουσίαζαν «παρόμοια σημάδια» ανεπιτυχούς ωρίμανσης.
Ο Δρ Leonardo Matta, ερευνητής μοριακής βιολογίας στο Κέντρο Helmholtz, δήλωσε: «Η διαλείπουσα νηστεία θεωρείται συνήθως ότι ωφελεί τα β-κύτταρα, οπότε εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι τα νεαρά ποντίκια παρήγαγαν λιγότερη ινσουλίνη μετά την παρατεταμένη νηστεία».
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά.
Αυτή η ορμόνη είναι απαραίτητη για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και προβλήματα με τα μάτια, τα νεφρά και τα πόδια.
Οι πάσχοντες μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τη διατροφή τους, να λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα και να κάνουν τακτικές εξετάσεις.
Τα συμπτώματα της πάθησης, η οποία διαγιγνώσκεται με εξέταση αίματος, περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, κούραση και ανάγκη για συχνότερη ούρηση. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν έχουν κανένα σημάδι.
Πηγή: Daily Mail