Στοιχεία για το αντικείμενο παραγωγής της εταιρείας έδωσε ο Διευθυντής της BASF Hellas στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, Αριστογείτονας Τσαουσάκης, σε συνέντευξή του στο ΕΤΒΑVIPEStudio, ένα τηλεοπτικό στούντιο που στήθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και λειτουργεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΒΑ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τσαουσάκης που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας στον Σύνδεσμο Υλικών Φυτοπροστασίας και συντονιστής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΣΒΕ (Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος), έδωσε με την ευκαιρία αυτή και κάποια πολύ ενδιαφέροντα –ιστορικά κυρίως- στοιχεία γνωριμίας μας με τον μαγικό κόσμο της Χημείας.
Σε ό,τι αφορά την BASF Hellas έκανε γνωστό ότι η εταιρεία με την ίδρυσή της το έτος 2000 εγκαταστάθηκε στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκη όπου και παραμένει. Ως θυγατρική μιας πολύ παλαιάς γερμανικής εταιρείας είπε ότι «παρά τις αρκετά δύσκολες για τους Έλληνες προδιαγραφές που έθεσε η μητρική εταιρεία, η BASF Hellas απέκτησε στενές συνεργασίες και έχει μια καλή εμπειρία από το ελληνικό περιβάλλον».
Για να γίνει αντιληπτό το αντικείμενο παραγωγής της εταιρείας ο κ.Τσαουσάκης είπε ότι η BASF παράγει πρώτες ύλες που τις αξιοποιούν οι άλλες βιομηχανίες για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Παράγει, για παράδειγμα, την πρώτη ύλη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις κατασκευής κιβωτίων μέσα στα οποία εξάγονται τα ψάρια. Παρασκευάζει επίσης χρώματα για αυτοκίνητα ή για ρούχα, σόλες για παπούτσια, πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στις μονώσεις στα σπίτια κ.α.
«Είναι λίγα τα προϊόντα μας που φτάνουν απευθείας στο τελικό καταναλωτή όπως είναι τα προϊόντα φυτοπροστασίας, τα οποία μάλιστα συσκευάζονται εδώ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο», είπε ο κ.Τσαουσάκης.
Με αφορμή το ότι όλη η δραστηριότητα της BASF στηρίζεται στη Χημεία, ο κ. Τσαουσάκης ρωτήθηκε για το πως μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική τη Χημεία στους νέους ανθρώπους.
«Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από δράσεις των Συνδέσμων μας. Η BASF έχει οργανώσει τέτοιες δράσεις αλλά μέχρι στιγμής μόνο στην Αθήνα. Για την ακρίβεια έστησε κάποια εργαστήρια απευθυνόμενη σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Για όσους ενδιαφέρονται οι δράσεις αυτές αναρτώνται στο διαδίκτυο», είπε ίδιος.
Πως ξεκίνησε η Χημεία
Σύμφωνα με τον κ.Τσαουσάκη, η Χημεία ξεκίνησε στην Ευρώπη γύρω στα 1850 όταν οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι ένα υλικό της λιθανθρακόπισσας μπορούσε να ρίξει τον πυρετό. Βρήκαν ακόμη ότι ένα άλλο συστατικό της λιθανθρακόπισσας μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βαφή ρούχων.
Τότε λοιπόν στήθηκαν πολλά πρόχειρα εργαστήρια με πολλούς ανθρώπους να ψάχνουν διάφορες χημικές ουσίες. Έτσι η Bayer έβγαλε την ασπιρίνη ενώ η BASF της εποχής έβγαλε τα χρώματα που βάφονταν τα τζιν.
Η λιθανθρακόπισσα, όπως είπε ο κ. Τσαουσάκης είναι το παραπροϊόν του άνθρακα μετά την επεξεργασία του για την παραγωγή φωταερίου
Στα projects που τρέχει αυτή την περίοδο η εταιρεία περιλαμβάνεται και η παραγωγή οργανικών ουσιών που με τη βοήθεια του φωτός παράγουν με τη σειρά τους ρεύμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ