Η ομάδα ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2017 από αιματολόγους με κλινικό και επιστημονικό ενδιαφέρον για τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες με συμμετοχή όλων των Βαλκανικών κρατών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία) με την Ελληνική Ομάδα να καθοδηγεί και να συντονίζει τόσο τη δημιουργία όσο και τη λειτουργία της ομάδας έκτοτε.
Από την ίδρυσή της, η ομάδα έχει υπάρξει ιδιαίτερα ενεργή επιστημονικά και κλινικά με στόχο την καταγραφή των ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα και με σπανιότερες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες σε ένα συνολικό πληθυσμό που αντιστοιχεί περίπου σε 150.000.000 κατοίκους. Την προσέλκυση και πραγματοποίηση κλινικών μελετών στις συμμετέχουσες χώρες με τη δυνατότητα χορήγησης δωρεάν νεότερων θεραπευτικών σκευασμάτων. Την πραγματοποίηση μελετών βασικής και μεταφραστικής έρευνας με τη χρήση βιολογικού υλικού από τους ασθενείς των Βαλκανικών χωρών. Η ομάδα έχει ενεργή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.
Στην συνάντηση συμμετείχαν από την Ελλάδα ο Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας Ευστάθιος Καστρίτης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεραπευτικής Ογκολογίας Μαρία Γαβριατοπούλου και η Αιματολόγος – Επιστημονική Συνεργάτης Δέσποινα Φωτίου από τη Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη Ειρήνη Κατωδρύτου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Εμμανουήλ Σπανουδάκης από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την ανασκόπηση της δράσης και της επιστημονικής πορείας της ομάδας από τον Πρόεδρο της ομάδας κ. Δημόπουλο και την αντιπρόεδρο Meral Beksac από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Ακολούθησαν στρογγυλές τράπεζες όπου συζητήθηκε η ένταξη νέων μοριακών μεθόδων στην καθημερινή κλινική πρακτική, η προσβασιμότητα σε νέα φάρμακα, και η συμμετοχή της ομάδας σε διεθνείς κλινικές μελέτες και βάσεις δεδομένων. Έμφαση δόθηκε και στην παρουσίαση real world data από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, στις ενδεχόμενες δυσκολίες προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν και σε πιθανές εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Τέλος, ο καθηγητής κ. Καστρίτης, επικεφαλής του μητρώου της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση του μητρώου, με έμφαση σε μελλοντικές ερευνητικές προοπτικές αλλά και πιθανές συνεργατικές μελέτες με άλλες βάσεις δεδομένων και διεθνή μητρώα ασθενών.