«Μετά τον κατακλυσμό που έπληξε την περιοχή της Γάζας, είναι ίσως καιρός να βρεθεί μια πραγματική πολιτική λύση. Και θα ήταν καταστροφή να απαλλαχθούμε πριν από αυτό… από την υπηρεσία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Φιλίπ Λαζαρινί, ύστερα από συνάντηση με διπλωμάτες στη Γενεύη.
Η UNRWA είναι ο βασικός οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω του πολέμου που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ πρόσφατα κατηγόρησε την UNRWA ότι είχε 12 εργαζομένους, από τους 13.000 που μετρά στη Λωρίδα της Γάζας, που είχαν εμπλακεί στην επίθεση της Χαμάς.
Εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τους εργαζομένους που κατηγορούνται από το Ισραήλ, από την οποία έχει εξαιρεθεί η UNRWA, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της υπηρεσίας.
Ωστόσο το Σάββατο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την άμεση παραίτηση του κ. Λαζαρινί, μετά την ανακάλυψη σήραγγας κάτω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Λαζαρινί απάντησε ότι το προσωπικό του είχε εγκαταλείψει τα κεντρικά γραφεία ύστερα από οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων ενώ οι βομβαρδισμοί εντείνονταν στην περιοχή, και δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ «αξίζουν ανεξάρτητη έρευνα».
Ο ίδιος ζήτησε και πάλι σήμερα, ενώπιον δημοσιογράφων στη Γενεύη, την έναρξη «έρευνας» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, για τους ισχυρισμούς που αφορούν τις σήραγγες της Χαμάς αλλά επίσης για τις επιθέσεις σε βάρος του πληθυσμού και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα που πλήττονται από τον ισραηλινό στρατό.
«Από την έναρξη του πολέμου, περισσότερες από 150 από τις εγκαταστάσεις μας έχουν πληγεί. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες εξ αυτών έχουν καταστραφεί εντελώς. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας, όπως και κάθε ισχυρισμός για ύπαρξη σηράγγων», δήλωσε.
Η ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 28.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τη Χαμάς.