Σήμερα Παρασκευή 14/07, η Επιτροπή προτείνει την περαιτέρω προστασία των Ευρωπαίων και του περιβάλλοντος από τον υδράργυρο, περιορίζοντας τη χρήση υδραργύρου στην ΕΕ, σε συνέχεια αποφάσεων που ελήφθησαν σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της σύμβασης της Μιναμάτα.
Με την προτεινόμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τον υδράργυρο, από το 2025 θα απαγορευτεί πλήρως η χρήση οδοντιατρικών αμαλγαμάτων, για τα οποία σήμερα στην ΕΕ χρησιμοποιούνται ετησίως 40 τόνοι υδραργύρου.
Επίσης, μεταξύ του 2026 και του 2028 θα σταματήσει η παραγωγή ορισμένων προϊόντων που περιέχουν ακόμη υδράργυρο, όπως των λαμπτήρων. Για όλα αυτά τα προϊόντα, πλέον υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά:
«Κάποιοι από εμάς ακόμη θυμόμαστε πώς κυνηγούσαμε, όλο ενθουσιασμό, τις μπαλίτσες υδραργύρου όταν έσπαγε κάποιο θερμόμετρο. Χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ, αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια πλέον ανήκουν στο παρελθόν.
Με τις σημερινές μας προτάσεις, οι τελευταίες σκόπιμες χρήσεις του υδραργύρου θα πάνε στον κάλαθο της ιστορίας, μαζί με τα σπασμένα θερμόμετρα. Ο υδράργυρος είναι μια εξαιρετικά τοξική χημική ουσία που συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος!»
Ο υδράργυρος ιστορικά χρησιμοποιούνταν σε πολυάριθμες εφαρμογές, όπως στην εξόρυξη χρυσού, σε μπαταρίες, λαμπτήρες φθορισμού, θερμόμετρα και βαρόμετρα.
Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου, π.χ. μέσω της εισπνοής ατμών υδραργύρου, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο υδράργυρος, όταν εκλύεται στο περιβάλλον, εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, όπου συσσωρεύεται, και ιδίως στα ψάρια.