Οι 20 Ομάδες Εργασίας της ΕΚΕ σε ένα άτυπο συναγωνισμό, διαγωνίζονται για την ποιότητα και την ποσότητα των ανακοινώσεων και νέων εξελίξεων στον τομέα που τους αφορά. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα της ομάδας εργασίας, Ηχωκαρδιολογίας της ΕΚΕ, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η συνεδρίαση για την «Επεμβατική» Διοισοφάγεια Ηχωκαρδιολογία, η οποία πλέον αποτελεί τα «μάτια» του επεμβατικού καρδιολόγου, ενώ δεσπόζουν οι διαλέξεις της V. Delgado, προέδρου του EACVI, πάνω στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην καρδιολογία και ενός ιστορικού μέλους της καρδιολογικής κοινότητας και της ηχωκαρδιογραφίας στην Ελλάδα του κ. Β. Τόλη, ο οποίος θα κάνει μια ιδιαίτερη παρουσίαση της ιστοριογραφίας της Ηχωκαρδιογραφίας.
Η Ομάδα Εργασίας Πρόληψης και Αποκατάστασης στο ενδιαφέρον επιστημονικό της πρόγραμμα θα αναδείξει όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στον μεσογειακό τρόπο ζωής, που δεν αφορά μόνο τη διατροφή, και πως αυτός οδηγεί σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Θα συζητηθούν συγκεκριμένα τα διατροφικά συστατικά που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή αλλά και σχετικές μέθοδοι απώλειας βάρους, το θέμα του μεσημεριανού ύπνου, το αλκοόλ, τα οικογενειακά γεύματα και δείπνα.
Τα νεότερα φάρμακα που στοχεύουν διαταραχές των λιπιδίων του αίματος θα είναι το αντικείμενο μιας άλλης συνεδρίας, ενώ και το θέμα της διακοπής καπνίσματος θα συζητηθεί εκτενώς αφού τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και περισσότερο τους Έλληνες καρδιολόγους. Επιπλέον, μια ιδιαίτερη ανταλλαγή απόψεων θα πραγματοποιηθεί σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος και τη θέση που πρέπει να έχουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις που θα αφορούν τις διαφοροποιήσεις της καρδιάς μεταξύ των φύλων, τον γενετικό έλεγχο στις διαταραχές των λιπιδίων, την εναρμόνιση των σκορ πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου και τη βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή και συμμόρφωση. Τέλος, ιδιαίτερος χρόνος θα αφιερωθεί και στο θέμα της καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κοπώσεως.
Στο φετινό πρόγραμμα της Ομάδας Εργασίας ΚΑΡΠΑ & Εντατικής Θεραπείας, μιας ομάδας με πολλαπλή προσφορά στην κοινωνία καθώς έχουν εκπαιδεύσει χιλιάδες επαγγελματίες υγείας αλλά και απλούς πολίτες στην παροχή Πρώτων Βοηθειών περιλαμβάνονται ομιλίες που αφορούν τις αεροδιακομιδές, καθώς και το έργο/συντονισμό του ΕΚΑΒ σε κλήσεις ανακοπής μέσω του αριθμού 166.
Επιπρόσθετα θα αναφερθούν στο δίκτυο AED στην Ελλάδα, αλλά και στην οργάνωση των αθλητικών δομών για την πρόληψη περιστατικών ανακοπής. Παράλληλα θα υπάρχει στρογγυλό τραπέζι για τη χρήση της τεχνολογίας αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης στους αλγόριθμους ΚΑΡΠΑ και την πρόληψη/αντιμετώπιση περιστατικών ΚΑΡΠΑ.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου από την Ομάδα Εργασίας Ηλεκτροφυσιολογίας θα παρουσιαστούν οι κυριότερες εξελίξεις στη βηματοδότηση με έμφαση στις νέες τεχνικές, ενώ θα παρουσιαστούν όλες οι νεότερες τεχνικές και μελέτες που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών αποφάσεων που αποσκοπούν στην μείωση του αρρυθμικού κινδύνου.
Ένας τομέας επίσης που συνεχώς εξελίσσεται είναι αυτός της ανατομικής και ηλεκτρικής απεικόνισης των κοιλιακών ταχυκαρδιών που αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της κατάλυσης των κοιλιακών ταχυκαρδιών.
Τέλος, σε μια κοινή συνεδρία με την Ευρωπαϊκή Αρρυθμιολογική Εταιρεία (EHRA) διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο της αξιοποίησης του Pulsed Field Ablation. Θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες εμπειρίες από την εφαρμογή της νέας αυτής μορφής ενέργειας στη χώρα μας και αλλού, καθώς και οι προοπτικές ευρύτερης και πιο αποτελεσματικής εφαρμογής της.
Με αφορμή τη διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΚΕ ο καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της ΕΚΕ, Γιώργος Κοχιαδάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας αποτελούν τη συνάντηση όλων των καρδιολόγων αλλά και ιατρών συναφών ειδικοτήτων. Οι Ομάδες Εργασίας αποτελούν τον ιστό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και η δραστηριότητά τους έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη "ζώσας μαθητείας" Καρδιολογίας στην πατρίδα μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη σύγχρονη και αδιάλειπτη εκπαίδευση ειδικών και ειδικευομένων».