Ο κ. Νίκος Παπανδρέου επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας αναφορικά με την διαχείριση των ασθενών και υπογράμμισε πως είναι αρκετοί εκείνοι που ταλαιπωρούνται για να κατορθώσουν να κάνουν έγκαιρα τις απαιτούμενες εξετάσεις.
Ο ίδιος δήλωσε παρών στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας τονίζοντας πως η θέση του ως μέλους της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Δημόσια Υγεία (SANT) του δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να προωθήσει την ισότιμη πρόσβαση σε προηγμένες εξετάσεις και θεραπείες.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής: «Η ύπαρξη της ΕΛΛΟΚ που ιδρύθηκε πριν από 14 χρόνια και σήμερα πραγματοποιεί το 9ο Συνέδριό της δείχνει μόνη της πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. Το βλέπουμε πιο ολιστικά.
Η στροφή αυτή χαρακτηρίζεται από μια πιο σύνθετη αντιμετώπιση του καρκίνου, που συνδέει όχι μόνο την επιστήμη αλλά και τους ασθενείς.
Σημαντικό θέμα είναι η επανένταξη των παιδιών - με την οποία ασχολείται η Ευρωβουλή - αν έχουν λείψει από το σχολείο δύο χρόνια γιατί είχαν για παράδειγμα λευχαιμία, πώς τους βοηθάμε να ξαναμπούν; Αυτό η κοινωνία μας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει αλλά ελπίζω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Δουλειά μας είναι να μάθουμε όλοι τις προσπάθειες αυτές, είτε νοσήσουμε, είτε όχι, είτε γνωρίζουμε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή φίλο που νοσεί για να βοηθηθεί και να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτής της μάστιγας.
Ενώ έχουμε λαμπρούς γιατρούς και πολύ εξειδικευμένους στην Ελλάδα, έχουμε ακόμα κάποιες ελλείψεις στο οργανωτικό κομμάτι, το οποίο στέλνει τον ασθενή από το ένα θεραπευτικό κέντρο στο άλλο. Πρέπει να τρέξει ο ίδιος ίσως σε πέντε διαφορετικά σημεία για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Πιστεύω ότι αυτά θα λυθούν σιγά – σιγά.
Τα νέα από την ευρωβουλή είναι καλά. Υπάρχει το EU for Health, όπου έχουν δοθεί 4,2 δισεκατομμύρια για τα θέματα του καρκίνου. Επειδή είμαι στην Επιτροπή SANT, που μόλις ιδρύθηκε, μπορώ να σας πω ότι το παράπονο που έχουμε, είναι πως δεν έχουν αντληθεί τα χρήματα – όχι επειδή φταίει η Ελλάδα ή άλλες χώρες – αλλά επειδή είναι πολύπλοκες οι διαδικασίες. Οπότε σκοπός μας στην Επιτροπή αυτή είναι να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε απίστευτα αιτήματα και σε διαφορετικούς φορείς και για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς και για την έρευνα και για τους ασθενείς. Να μπορούν αυτά να λυθούν πιο σύντομα.
Το άλλο πρόβλημα είναι πως η έγκριση φαρμάκων στην Ευρώπη με το European Medical Agency θέλει περίπου 600 μέρες, σχεδόν δύο χρόνια. Είναι κάτι που θέλουμε να μειώσουμε. Είπε και η Φον ντερ Λάιεν στις ομιλίες της ότι πρέπει να είναι πιο γρήγορη η έγκριση. Σε αυτό προφανώς θα βοηθήσουμε όλοι.
Το μεγάλο θέμα της Ευρώπης για τα επόμενα 5 χρόνια είναι το deregulation, που πρέπει να γίνει σωστά. Για να καταλάβετε στην έκθεση του Ντράγκι που έχει σχέση με τα δικά μας θέματα σημείωσε ότι εμείς βγάλαμε 10.000 νόρμες την τελευταία πενταετία και η Αμερική 2.000. Κάπου μου θυμίζει Ελλάδα, αυτό με την πολυνομία.
Αυτό όμως έχει σχέση με το πόσο γρήγορα προχωράμε στις εξελίξεις και στις καινούργιες θεραπείες για τον καρκίνο.
Έχουμε δύο σημαντικές νομοθεσίες, ντιρεκτίβες, που θα έπρεπε να είχαν τελειώσει το φθινόπωρο, η Ουγγαρία δεν ασχολήθηκε πολύ με τον καρκίνο, η επόμενη προεδρία που είναι τώρα η Πολωνία μάλλον δεν θα προχωρήσει θέματα με τη φαρμακευτική αγωγή και θα τα αφήσει μάλλον επίτηδες στην Δανία, που είναι χώρα εξειδικευμένη στα φάρμακα και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της Δανίας είναι βασικά από μια εταιρεία.
Την περασμένη εβδομάδα μου ζήτησε η Cancer Patients Europe να παρουσιάσω ένα White Paper γύρω από την υγρή βιοψία, που είναι βασικά για τον μεταστατικό καρκίνου του στήθους.
Μου ζητήθηκε να προωθήσουμε να ενταχθεί στο εθνικό σύστημα υγείας στα διαγνωστικά εργαλεία που έχουμε ήδη. Αν είναι πανευρωπαϊκό, προφανώς αυτά είναι ακριβά γιατί είναι μοριακά.
Χθες στο «Βήμα», όποιος το είδε και δεν είναι εξειδικευμένος όπως και εγώ, υπήρχε ολόκληρο αφιέρωμα για τον καρκίνο.
Προφανώς μιλάει για τα δύσκολα, όλοι ξέρουμε κάποιον στην οικογένειά μας που έχει νοσήσει και μάλλον οι αριθμοί δεν είναι ευοίωνοι, ο τρόπος ζωής μας δεν βοηθάει στο να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα.
Ο ογκολόγος – χειρουργός, Σπηλιώτης, ανέφερε πως ο μέσος όρος ζωής από καρκίνο ήταν ενάμισης χρόνος, τώρα είναι οκτώ χρόνια. Άρα έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ.
Στην Ελλάδα –πιο συγκεκριμένα– θα θέλαμε ένα νέο πλαίσιο έγκρισης και αποζημίωσης βιοδεικτών για να μπορεί να προσαρμόζεται η θεραπεία σε κάθε ασθενή. Εθνικός Οργανισμός Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση κόστους και οφέλους των θεραπειών. Στήριξη της Ελληνικής Φαρμακευτικής Καινοτομίας ώστε να παράγουμε περισσότερες εγχώριες λύσεις.
Αυτό που διαπίστωσε η Ευρώπη όταν είχαμε Covid είναι πως έλειπαν βασικά φάρμακα και η προσπάθειά μας θα είναι να φέρουμε πίσω την δραστική ουσία των φαρμάκων και να μην την έχει μόνο η Κίνα και η Ινδία.
Γίνεται μια προσπάθεια αυτά τα εργοστάσια να επιστρέψουν. Θα τα καταφέρουμε ; Δεν είναι εύκολο να ανατρέψουμε χρόνιες συνήθειες.
Ο εμπορικός πόλεμος με τον Τραμπ μας υποχρέωσε να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στην ευρωπαϊκή παραγωγή φαρμάκων γιατί δεν ξέρουμε εάν θα βάλει δασμούς και σε αυτά.
Ως μέλος της Επιτροπής Υγείας, δεν θα είμαι ποτέ ειδικός στον χώρο θα είμαι όμως αρωγός των θεμάτων σας, θα τα φέρω στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουμε έναν ώριμο διάλογο για τα πράγματα αυτά, να με ενημερώνετε, να σας ενημερώνω, να κάνουμε συνέδρια μαζί με τη βοήθεια της ευρωβουλής.
Θέλουμε στην Ελλάδα να φτάσουμε σε ένα σημείο πολύ πιο προχωρημένο και να μην υπάρχει το μεγάλο θέμα πως άλλα φάρμακα υπάρχουν στη Γερμανία, άλλα στην Κύπρο και άλλα εδώ.
Καλή μας επιτυχία!»