Τις τελευταίες εβδομάδες οι νότιες ΗΠΑ υποφέρουν από μια έντονη ζέστη, εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων , πιθανώς λόγω της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο, είπαν οι ειδικοί.
Σε μέρη της Κίνας, συνεχίστηκε ένας παρατεταμένος καύσωνας , με θερμοκρασίες πάνω από 35 C (95 F).
Η Βόρεια Αφρική έχει βιώσει θερμοκρασίες κοντά στους 50 C (122 F), με χιλιάδες ανθρώπους να υποφέρουν από ασυνήθιστα έντονη και αποπνικτική ζέστη κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού προσκυνήματος «χατζ» στη Σαουδική Αραβία.
Ακόμη και στην Ανταρκτική καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων επιταχύνεται και η ζέστη εντείνεται.
Η Jeni Miller, εκτελεστική διευθύντρια της Global Climate and Health Alliance με έδρα την Καλιφόρνια, μιας διεθνούς κοινοπραξίας οργανισμών υγείας, δήλωσε: «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται ήδη τις κλιματικές συνέπειες, από καύσωνες, πυρκαγιές και ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι πλημμύρες και ακραίες καταιγίδες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει επίσης τις απώλειες των καλλιεργειών και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς και τη μετανάστευση».
Πρόσθεσε: «Η εξόρυξη και η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, είναι ο κύριος μοχλός της θέρμανσης και είναι ασύμβατες με ένα υγιές κλίμα. Αυτός είναι ακόμη περισσότερος ο λόγος που οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν να τηρήσουν μια δέσμευση στο Cop28 για σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων και μια δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους».
Η κλιματολόγος Friederike Otto του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στο Βρετανικό Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι μια θανατική ποινή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα».
Οι επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την κλιματική κρίση, που επιταχύνθηκε από το καιρικό μοτίβο του φαινομένου «Ελ Νίνιο» , το οποίο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) προειδοποίησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει.
Να σημειωθεί ότι, το τελευταίο μεγάλο φαινόμενο «Ελ Νίνιο» ήταν το 2016, όποτε ήταν η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί – μέχρι τώρα.
Για το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο Zeke Hausfather, ερευνητής στο Berkeley Earth, δήλωσε: «Δυστυχώς, δεν θα είναι το μόνο. Υπάρχει μια αυξανόμενη επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο, οι θερμοκρασίες δεν αποκλείεται να αγγίξουν νέα υψηλά».
ΠΗΓΗ: Τheguardian.com