Το χωριό Σωτήριο, η Υπέρεια Φαρσάλων, το Αρμένιο, η Χάλκη αλλά και μεγάλες εκτάσεις στο δήμο Κιλελέρ είναι πλημμυρισμένες με τις ζημιές να είναι τεράστιες τόσο σε σπίτια όσο και σε καλλιέργιες. Ακόμη συνοικίες της πόλης της Λάρισας που είχαν πληγεί από τις πρώτες πλημμύρες, όπως η Γιάννουλη και ο Αγιος Θωμάς, βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης με μερίδα των κατοίκων να καθαρίζουν νυχθημερόν τα σπίτια τους.
Την ίδια ώρα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να επιχειρούν για την αποκατάσταση του οδικού δίκτυο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Στην ΠΕ Λάρισας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Λάρισα-Φάρσαλα και την ΠΕΟ Λάρισας- Βόλου και Φάρσαλα-Σταυρός-Δομοκός, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν διαρκώς στην επαρχιακή οδό Καρυές- Χαλκιάδες, Πλατύκαμπος- Νίκαια, Χάλκη-Πλατύκαμπος. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και με το ζήτημα της δημόσιας υγείας, καθώς οι φόβοι μολύνσεων των κατοίκων από υδατογενείς λοιμώξεις παραμένουν υπαρκτοί.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται. Παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η ασφάλεια του νερού
Εν τω μεταξύ η κατάσταση με την ασφάλεια του νερού, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, σε 1.208 ληφθέντα δείγματα έχει ως εξής:
- Στον Δήμο Βόλου το νερό κρίνεται ακατάλληλο, έως ότου ανακοινωθούν νέες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.
- Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αφετών και τον οικισμό Κορόπης Μηλεών.
- Στον Δήμο Αγιάς: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τη δημοτική κοινότητα Αγιάς και τις τοπικές κοινότητες Δήμητρας, Αμυγδαλής, Στομίου και Καστρίου.
- Στον Δήμο Σοφάδων: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Καππαδοκικού και Πασχαλίτσας.
- Στον Δήμο Μουζακίου: Το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής και Αγίου Ακακίου.
- Στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για ολόκληρο τον Δήμο.
- Στον Δήμο Τρικκαίων: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Ελληνοκάστρου.
Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αγιάς, Σοφάδων, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα και Τρικκαίων με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.
Ας σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λ.π.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά.
Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα του νερού (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα, φίλτρα του καφέ).