Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα της πανδημίας συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποψινές συγκεντρώσεις, σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και αντισηψίας, να χρησιμοποιούν μάσκα σε χώρους με μεγάλους συνωστισμούς. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έχει συστήσει στους πολίτες να παραβρεθούν στα ρεβεγιόν αφού πρώτα έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ.
Η ανησυχία εντείνεται και από το γεγονός ότι στην κοινότητα είναι αυξημένα και τα κρούσματα γρίπης και άλλων ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συνθήκη που δυνητικά θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο σύστημα υγείας το επόμενο χρονικό διάστημα. Κατά τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται να αποκλιμακωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.
Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας
Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες με προληπτικά μέτρα προστασίας έναντι του ιού SARS COV-2 & των λοιπών λοιμώξεων αναπνευστικού
Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει τα εξής:
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV). Μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τo Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:
1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το COVID19, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του COVID19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιωματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα».
Καμπανάκι και από τους πνευμονολόγους
Από την πλευρά της η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας κάλεσε με ανακοίνωσή της τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της υψηλής επίπτωσης της εποχικής γρίπης, της λοίμωξης covid-19, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και των λοιπών αναπνευστικών ιών στην κοινότητα.
Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων συμβατά με ενεργό λοίμωξη όπως για παράδειγμα πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, θωρακικός πόνος, η άμεση επικοινωνία του πάσχοντα με επαγγελματία υγείας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου θα αποτελέσουν σημαντικά μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση των μέτρων ατομικής αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων θα επιφέρει αξιόλογη μείωση της διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα.
Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με ενεργή λοίμωξη του αναπνευστικού, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς αποφυγή πιθανού παροξυσμού ή επιδείνωσης της νόσου.