Δεδομένου ότι οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, συνέστησε εμβολιασμό έναντι της Covid-19, διενέργεια διαγνωστικών τεστ αλλά και χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Με προβληματίζει αρκετά η αύξηση των κρουσμάτων. Η χρήση μάσκας είναι αναγκαία αλλά από μόνη της, δεν αρκεί. Πρέπει να σπεύσουμε μαζικά να εμβολιαστούμε με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο, αλλάζει για να καλύπτει τα νέα στελέχη που κυκλοφορούν. Όπως ακριβώς εμβολιαζόμαστε για την γρίπη, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο και κατά της Covid-19», εξήγησε.
Μάλιστα, απαντώντας σε όσους εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να κάνουν μια ακόμη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται ουδείς λόγος ανησυχίας.
«Το εμβόλιο μόνο καλό μπορεί να μας κάνει, δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός μας με κάτι κακό, αντιθέτως, μας προστατεύει από βαριά νόσηση. Όσο πιο ευάλωτοι είμαστε, μεγάλοι σε ηλικία, με υποκείμενα νοσήματα, παχύσαρκοι ή με σακχαρώδη διαβήτη, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να εμβολιαστούμε», πρόσθεσε.
«Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο. Μπορεί να μη χάνουμε 100 ανθρώπους την μέρα από Covid-19, χάνουμε όμως 50-60 την εβδομάδα. Πρόκειται για τεράστιο νούμερο το οποίο θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο και να τείνει να μηδενιστεί αν όλοι είχαν εμβολιαστεί», επισήμανε.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και εάν χρειαστεί να πάρουν εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα που μειώνουν κατά 90% την πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο.
Σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή του ιού JN.1 υπογράμμισε: «Είναι εξαιρετικά μεταδοτική αλλά δεν έχει επικρατήσει ακόμα στην Ελλάδα. Δεν φαίνεται να προκαλεί πολύ βαρύτερη νόσο από ότι άλλα στελέχη του ιού, όμως, αν νοσήσουν πολλοί, δυστυχώς θα κινδυνέψει αρκετός κόσμος . Γι' αυτό πρέπει να βάλουμε ένα ανάχωμα σε αυτή την άναρχη αύξηση» και συμπλήρωσε: «Επειδή φέτος δεν υπήρξε μεγάλη προσοχή , φοβάμαι ότι οι συνέπειες από τα ρεβεγιόν, τις γιορτές και τις συγκεντρώσεις θα είναι μεγαλύτερες από πέρυσι που λόγω φόβου ήμασταν πιο προσεκτικοί. Χρειάζεται σύνεση και να ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων».
Όσο για τον πνευμονιόκοκκο, σημείωσε ότι πρόκειται για μικρόβιο που αποικίζει συχνά το ανώτερο αναπνευστικό των ανθρώπων και αποτελεί βασικό αίτιο εξωνοσοκομειακής πνευμονίας.
«Αντιμετωπίζεται με αντιβίωση ενώ για συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα υπάρχουν πολύ καλά εμβόλια που μπορούν να τους προστατεύσουν. Επίσης, συστήνουμε τον αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό και στα παιδιά», κατέληξε o κ. Βασιλακόπουλος.