Καθώς η επίσημη έρευνα που διεξάγουν οι κυβερνήσεις της Γροιλανδίας και της Δανίας δεν αναμένεται να καρποφορήσει με κάποια επίσημη έκθεση, πριν από τον Μάιο του 2025, οι Γροιλανδές ακτιβίστριες ζητούν αποζημίωση εδώ και τώρα, δεδομένου ότι ορισμένες από αυτές τις γυναίκες είναι σήμερα 70 και 80 ετών.
«Γνωρίζουμε σαφώς ότι υπήρξαν παραβιάσεις του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Naja Lyberth, μία από τις γυναίκες που ζητούν αποζημίωση.
Το σκάνδαλο ήρθε στο φως όταν ο δανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας DR μετέδωσε πέρυσι ότι τα αρχεία έδειξαν ότι, μεταξύ 1966 και 1970, τοποθετήθηκαν 4.500 ενδομήτριες συσκευές (σπιράλ) σε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας μόλις 13 ετών, χωρίς να έχουν γνώση ή να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.
Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας ανέθεσαν σε μια ομάδα ερευνητών να αποκαλύψει την έκταση των περιπτώσεων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που οδήγησε στην εκστρατεία κατά τα έτη μεταξύ 1960 και 1991, όταν η Γροιλανδία απέκτησε δικαιοδοσία επί του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Οι ακτιβίστριες ζητούν αποζημίωση ύψους 300.000 δανέζικων κορώνων (σ.σ.: 42.380 δολάρια) η καθεμία, δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεσή τους, Mads Pramming.
Το αίτημα των γυναικών έφτασε στο γραφείο της πρωθυπουργού της Δανίας Mette Frederiksen, μόλις τη Δευτέρα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή επίσημη αντίδραση.
Υπενθυμίζεται ότι η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953, αλλά σήμερα είναι ημι-ανεξάρτητο έδαφος της Δανίας, με πληθυσμό μόλις 57.000 άτομα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει αρκετές καταγγελίες για παραβατική συμπεριφορά των δανικών αρχών σε βάρος των κατοίκων της πρώην αποικίας της.
Πέρυσι, η Δανία ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τα θύματα ενός πειράματος της δεκαετίας του 1950, κατά το οποίο παιδιά από τη Γροιλανδία μεταφέρθηκαν στη Δανία.
Πηγή: Reuters