Την είδηση του θανάτου του Μίμη Πλέσσα έκανε γνωστή με μία συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook, η επί 28 χρόνια σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα. Συγκεκριμένα, η κυρία Καρρέρ Πλέσσα στην ανάρτησή της έγραψε τα εξής: «Και ξαφνικά ‘Επεσε βαθεια σιωπή…’…..’Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου…’ ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου. ‘Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρεξαν τη στράτα μας φωτιές’ σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν εχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση»
Αυτοδίδακτος κατά δήλωσή του μουσικός, ο Μίμης Πλέσσας εξελίχθηκε σε μια διάνοια του πενταγράμμου και έναν ογκόλιθο της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας, καθώς διαμόρφωσε το δικό του μουσικό σύμπαν πατώντας σε μουσικά μονοπάτια τα οποία «πάντρεψε» με το λαϊκό μας τραγούδι και όχι μόνο.
Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1924 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο, σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές του. Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά ξεκίησε να ασχολείται με τη σύνθεση και από το 1956 εμφανίστηκε ως μαέστρος και συνθέτης.
{https://twitter.com/AAttalides/status/1842460680915505378}
Ο καλλιτεχνικός του βίος υπήρξε γεμάτος μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις.
Ο Μίμης Πλέσσας είναι ο συνθέτης του δίσκου «Ο δρόμος» που έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και με ερμηνείες του Γιάννη Πουλόπουλου, της Ρένας Κουμιώτη και της Πόπης Αστεριάδη. Με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο συνεργάστηκε επί σειρά ετών αφήνοντας στις δισκοθήκες μας και τις μουσικές μας μνήμες σπουδαία τραγούδια, μεταξύ άλλων και το εμβληματικό ζειμπέκικο «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» με τον αξέχαστο Στράτο Διονυσίου.
{https://youtu.be/c7TL5X6EAqs?t=1}
Μερικές μόνο από τις μεγάλες συνθέσεις του που θα μείνουν για πάντα στις μνήμες μας είναι οι εξής: «Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου», «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά», «Τι σου ΄κανα και πίνεις», «Τόσα καλοκαίρια», «Ποιος το ξέρει», «Οι χάντρες», «Μα τώρα αγάπη μου», «Η Μυρσίνη βάζει τα άσπρα», «Απόψε σε θέλω», «Μην του μιλάτε του παιδιού», «Άμα δείτε το φεγγάρι», «Η πρώτη μας νύχτα», «Μεθυσ' απόψε το κορίτσι μου», «Πρώτη φορά», «Τα φιλιά», «Έπεφτε βαθιά σιωπή», «Χίλιες βραδιές», «Του αγοριού απέναντι», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Ξημερώνει Κυριακή», «Κορίτσι στάσου να σου πω», «Όλα δικά σου», «Είμαι γυναίκα του κεφιού», «Πέρα στα παλιά σεράγια», «Πρώτη φορά», «Έκλαψα χτες», «Το κερί μου έλιωσε», «Μια με θέλεις μια με διώχνεις», «Οι μέρες του καλοκαιριού», «Με βρήκε ο ήλιος», «Αητέ και παλικάρι» και πολλές άλλες.
Κάποιες από τις αμέτρητες διακρίσεις που έλαβε για το έργο του ο Μίμης Πλέσσας είναι οι εξής:
- Το 2000 ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε για την προσφορά του στην ελληνική μουσική και του απένειμε το «Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών».
- Το 2001, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στην τέχνη.
- Το 2006 βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
- Το 2007 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέου σε ειδική εκδήλωση στο Πατριαρχείο.
- Το 2010 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
- Το 2016 η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με βραβείο της τάξης των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών για το σύνολο της προσφοράς του στην ελληνική μουσική.
Ο Μίμης Πλέσσας έχει λάβει επίσης τιμητικές διακρίσεις από φορείς, οργανισμούς, δήμους και περιφέρειες της χώρας ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ραφήνας – Πικερμίου, Σπετσών, Κω, και Χανίων.