Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου του πόνου μετά από έναν τραυματισμό.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απόσπαση της προσοχής από τη μουσική λειτουργεί ως αποτελεσματική μορφή αναλγητικού. Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένα τραγούδια είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο από άλλα.
Στη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill, στον Καναδά, συμμετείχαν 60 συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτροσόκ - το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν παρόμοιο με το να αγγίξεις για λίγο το εξωτερικό μιας καυτής κούπας καφέ.
Το ένα τρίτο ενημερώθηκε στη συνέχεια να καθίσει σε απόλυτη ησυχία και ένα άλλο τρίτο άκουσε μουσική της επιλογής του.
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες άκουσαν προσαρμοσμένη μουσική. Μελέτες δείχνουν ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ξεχωριστό φυσικό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι ακούει τη μουσική με διαφορετική ταχύτητα από ό,τι οι άλλοι άνθρωποι.
Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τον φυσικό ρυθμό κάθε συμμετέχοντα ζητώντας τους να χτυπησουν ρυθμικά τα δάκτυλα τους έχοντας ως ηχητικό background το παιδικό τραγούδι «Twinkle, Twinkle, Little Star» σε ρυθμό που τους ήταν άνετος, χωρίς υποδείξεις.
Ανάλογα με το ρυθμό με τον οποίο το έκαναν αυτό, οι ερευνητές στη συνέχεια επιτάχυναν ή επιβράδυναν τη μουσική που άκουγαν μετά το ηλεκτροσόκ.
Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι η ακρόαση οποιασδήποτε μορφής μουσικής μείωνε το επίπεδο του πόνου που βίωναν οι ασθενείς. Όμως εκείνοι που άκουσαν μουσική που είχε προσαρμοστεί στον δικό τους ρυθμό είχαν τη μεγαλύτερη μείωση του πόνου. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να δοκιμάσουν την τεχνική σε άτομα που ζουν με μακροχρόνιο πόνο, γνωστό ως χρόνιο πόνο.
'Στο παρελθόν, έχει συχνά υποστηριχθεί ότι η καταπραϋντική ή χαλαρωτική μουσική λειτουργεί καλύτερα ως ανακουφιστικό του πόνου', δήλωσε η καθηγήτρια Caroline Palmer, εγκεφαλικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο McGill και συν-συγγραφέας της μελέτης.
'Αλλά αυτό δεν φαινόταν αρκετά ακριβές'.