Το συνέδριο πραγματοποιείται από αύριο, Τετάρτη 20 έως και την Παρασκευή 22 του μηνός στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τελευταία έρευνα σχετικά με την λοίμωξη COVID-19, τις τροφιμογενείς και υδατογενείς νόσους, τον HIV και τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, τις νόσους που προλαμβάνονται με εμβόλια, τη γρίπη και τους ιούς του αναπνευστικού, την αντιμικροβιακή αντοχή και τις αναδυόμενες νόσους.
Στις συνεδρίες ολομέλειας συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές οι οποίοι θα συζητήσουν μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως η ισορροπία μεταξύ πρόληψης και θεραπείας με διδάγματα από τον καρκίνο, το έγκλημα και την κλιματική αλλαγή, γνώσεις σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες σε περιόδους συγκρούσεων με έμφαση στην Ουκρανία και στρατηγικές για τη βελτίωση της επιτήρησης για την καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών. Άλλες συζητήσεις θα καλύψουν την ετοιμότητα για τις αναδυόμενες απειλές υπό την έννοια της «ασθένειας Χ» και μια νέα ματιά στη μελλοντική διαχείριση των γνωστών ασθενειών.
«Το ESCAIDE 2024 είναι ένα σημαντικό συνέδριο που αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας στην πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε ο Δρ Piotr Kramarz, επικεφαλής επιστήμονας του ECDC και συμπλήρωσε: «Η συγκέντρωση αυτή παρέχει μια ανεκτίμητη πλατφόρμα για εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς για να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν την έρευνα και να ενισχύσουν τα δίκτυα. Οι συζητήσεις του ESCAIDE θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων και θα διασφαλίσουν ότι είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και την προετοιμασία για τις αναδυόμενες απειλές».
Το ESCAIDE είναι ένα υβριδικό συνέδριο με περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες που συμμετέχουν τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση στη διαδικτυακή πλατφόρμα του συνεδρίου, όπου μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανές συνεδρίες, να αλληλεπιδράσουν με άλλους συμμετέχοντες και να επανεξετάσουν το περιεχόμενο μετά τη λήξη του συνεδρίου. Η διαδικτυακή συμμετοχή είναι ανοικτή και δωρεάν για όλους.
Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται επιδημιολόγοι, μικροβιολόγοι, επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, κλινικοί γιατροί, κτηνίατροι, επιστημονικοί δημοσιογράφοι, στατιστικολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Το πρόγραμμα των κεντρικών συνεδριών, των ολομέλειων, των περιλήψεων παρουσιάσεων , και ο κατάλογος των βασικών ομιλητών είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο και με δωρεάν πρόσβαση στις πληροφορίες.