Συγκεκριμένα, το σωματείο κάνει λόγο για μια τεράστια λίστα αναμονής που ξεπερνά τους 1.400 ασθενείς λόγω των ελλείψεων προσωπικού στο χειρουργικό και αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου.
Οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο έξι από τις δεκατρείς διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Επιπλέον προβλήματα, σύμφωνα πάντα με το σωματείο, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου, στις κλινικές του Χειρουργικού Τομέα καθώς και στην Αιμοδοσία, το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήρια.
Αναλυτικά η επιστολή των εργαζομένων στο Θριάσιο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές τόσο της 2ης ΥΠΕ όσο και του νοσοκομείου, έχει ως εξής:
«Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Λειτουργούν μόνο 6 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1400 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή, που συχνά ξεπερνάει και τους 8 μήνες.
Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού, μαιευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) στα Χειρουργεία, το Αναισθησιολογικό τμήμα και τις κλινικές του Χειρουργικού Τομέα (Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, ΩΡΛ/Ουρολογική και Γυναικολογική/Μαιευτική)
Συγκεκριμένα, στο Αναισθησιολογικό τμήμα παραμένουν κενές 7 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων αναισθησιολόγων ενώ στους εναπομείναντες ειδικευμένους γιατρούς – οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ηλικία άνω των 55 ετών – οφείλονται ημέρες κανονικής άδειας από το 2020.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, μαιευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην Αιμοδοσία, το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήρια.
Αντι για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού, μαιευτικού, παραιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση, με το νέο νόμο για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η απαράδεκτη κατάσταση, με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών. Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, η υγεία, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας.
Ζητάμε να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι αναγκαίες ενέργειες για:
- προκήρυξη και κάλυψη των 2 κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων. Τροποποίηση του οργανισμού του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ με σύσταση 4 τουλάχιστον επιπλέον θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων
- ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με προσλήψεις νοσηλευτικού, μαιευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας
- μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων εργαζομένων».
- σύσταση και προκήρυξη 4 θέσεων ειδικευμένων αιματολόγων ή βιοπαθολόγων για την Αιμοδοσία. Προκήρυξη των κενών θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Προκήρυξη 2 θέσεων ειδικευμένων γιατρών και των 8 κενών θέσεων τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα».