Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία, ανεξαρτήτως την ώρα της προπόνησης. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη νέα έρευνα, τα οφέλη που αφορούν την απώλεια λίπους και την αποφυγή της κοιλίτσας διαφέρουν αναλόγως της πρωινής ή της βραδινής προπόνησης.
Συγκεκριμένα, η μελέτη βασίστηκε σε μια δοκιμή που έγινε πάνω σε ποντίκια, τα οποία χωριζόμενα σε δύο ομάδες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια συνεδρία άσκησης το πρωί (περίπου τρεις ώρες μετά το ξύπνημα) και μια συνεδρία άσκησης αργά το βράδυ.
Από την συμμετοχή τους προέκυψαν δυο συμπεράσματα, τα ποντίκια της πρωινής ομάδας έκαψαν περισσότερο λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος) σε σύγκριση με τα ποντίκια της βραδινής ομάδας. Έτσι με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές παρατήρησαν τις αλλαγές ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται τα γονίδια του λιπώδους ιστού μετά την άσκηση.
Η πρωινή άσκηση είναι πιο αποτελεσματική
Η επιλογή των ποντικιών στην έρευνα έγινε γιατί τα γονίδια των ποντικιών είναι στενά συνδεδεμένα με την μορφή των γονιδίων των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το γεγονός αυτό, βοηθά τους ερευνητές να εντοπίσουν τα στοιχεία που επιζητούν μέσα από τα ποντίκια, καθώς όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «τα αποτελέσματα που λήφθηκαν είναι παρόμοια με αυτά που θα περιμέναμε να δούμε στους ανθρώπους».
Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα αυτά διαπιστώθηκε πως τα λιπαρά οξέα απελευθερώνονται στο αίμα από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος παρέχει στο σώμα ενέργεια για χρήση κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ μειώνει το μέγεθος των λιποκυττάρων.
Τα ποντίκια που ασκήθηκαν το πρωί παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους αμέσως μετά την άσκηση και 12 ώρες μετά την άσκηση, καίγοντας τα διπλάσια ποσοστά λίπους σε σύγκριση με τα ποντίκια που γυμνάστηκαν αργά το βράδυ.
Ακόμη, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η άσκηση το πρωί εκτός από καύση λίπους (διάσπαση), συνέβαλε στην παραγωγή θερμότητας (χρήση ενέργειας) και στην παραγωγή αιμοφόρων αγγείων.
Όλες αυτές οι αλλαγές είναι ευεργετικές για την απώλεια λίπους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να ωφελήσει εκτός από το σωματικό βάρος και την υγεία.
Επίσης, η πρωινή άσκηση από πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους είχε δείξει πως μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, μια ορμόνη σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς του σωματικού βάρους.
Το «βιολογικό ρολόι» του σώματος
Ένας βασικός λόγος για τον τρόπο που το σώμα ανταποκρίνεται στην άσκηση ανάλογα με την ώρα της ημέρας μπορεί να είναι το βιολογικό κιρκάδιο ρολόι.
Κάθε κύτταρο στο σώμα έχει ένα κιρκάδιο ρολόι που συντονίζει τον μεταβολισμό με αλλαγές στο φως, τη διατροφή και την κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ορμόνες, η θερμοκρασία του σώματος και ακόμη και η ευαισθησία στους ήχους επηρεάζονται από το ρολόι του σώματος.
Το σωματικό λίπος δεν διαφέρει καθώς έχει το δικό του ρολόι, το οποίο ρυθμίζει την έκφραση πολλών γονιδίων. Με βάση τα ευρήματά των επιστημόνων και τα ευρήματα άλλων μελετών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο χρόνος άσκησης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το κιρκάδιο ρολόι για να προγραμματίσει τα λιποκύτταρα για καλύτερη καύση λίπους.
Ο κιρκάδιος ρυθμός ελέγχει επίσης την όρεξη σας, δημιουργώντας το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό γίνεται για να έχει το σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται όλη την ημέρα για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του.
Έτσι, όταν ασκείστε, το σώμα αντλεί ενέργεια από τις τροφές που έχετε φάει πρόσφατα. Ωστόσο, εάν δεν έχετε φάει τότε αυτό χρησιμοποιεί κυρίως λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό για ενέργεια.
Πήγή: the conversation