Κοινή προσέγγιση της πλειονότητας όσων δραστηριοποιούνται στην απώλεια βάρους είναι η αρχή της εξισορρόπηση της ενέργειας που προσλαμβάνουμε από το φαγητό και της ενέργειας που δαπανούμε στην άσκηση.
Εάν η άσκηση δεν έφτανε για να αποτρέψει την επαναφορά των κιλών, τότε ίσως χρειαζόταν μεγαλύτερη δόση άσκησης. Ωστόσο, η "εξίσωση" είναι μάλλον ασταθής. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής σημειώνει πως ο υπολογισμός του χρόνου σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για τη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια κιλών είναι αβέβαιος.
Προσπαθώντας να απαντήσουν στο ερώτημα, το 2015 ερευνητές συμπεριέλαβαν υπέρβαρους ενήλικες σε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης διάρκειας 10 μηνών και συνέκριναν την ενεργειακή πρόσληψη όσων έχασαν βάρος με την ενεργειακή πρόσληψη όσων δεν έχασαν αν και παρακολουθούσαν το ίδιο πρόγραμμα. Επαλήθευσαν τότε ότι όσοι δεν έχασαν βάρος πράγματι λάμβαναν περισσότερες θερμίδες.
Ωστόσο, η έρευνα του 2015 είχε ακόμα ένα ενδιαφέρον εύρημα. Μέχρι το τέλος της μελέτης, ο αριθμός των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που “έκαιγαν” οι ασκούμενοι δεν ήταν σημαντικά διαφορετικός από αυτόν που έκαιγαν οι μη ασκούμενοι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτές επαλήθευσαν ότι οι ασκούμενοι έκαιγαν επιπλέον 400 έως 600 θερμίδες ανά συνεδρία στις σχεδόν καθημερινές τους συνεδρίες άσκησης.
Γιατί αυτές οι επιπλέον θερμίδες άσκησης δεν εμφανίστηκαν στις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που καίγονται;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η άσκηση δεν βοηθά πάντα στην συντήρηση σταθερού σωματικού βάρους: ο μεταβολισμός ανταποκρίνεται στην τακτική άσκηση μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που δαπανώνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα το θέμα μετρώντας την καύση θερμίδων σε 29 παχύσαρκους ενήλικες, τόσο πριν όσο και μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης έξι μηνών.
Όσοι ασκούνταν στη χαμηλότερη ένταση “καίγοντας” επιπλέον 800 έως 1.000 θερμίδες την εβδομάδα, δεν είδαν καμία αλλαγή στον μεταβολικό ρυθμό τους. Αλλά όσοι ασκούνταν σε μεγαλύτερη ένταση για να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, δαπανώντας επιπλέον 2.000 έως 2.500 θερμίδες την εβδομάδα, είχαν μέχρι το τέλος της μελέτης σημειώσει μείωση στο μεταβολικό τους ρυθμό.
Η αλήθεια ίσως κρύβεται κάπου ενδιάμεσα. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, η σταθερή φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης θα συμβάλλει σε μικρό ποσοστό σε αυτή την προσπάθεια. Πάντως, τονίζουν οι ειδικοί, μην ξεγελάτε τον εαυτό σας ότι μια κακή διατροφή θα ισορροπηθεί απλώς κάνοντας περισσότερη γυμναστική. Ακόμα όμως κι αν η άσκηση δεν παίζει τελικά τόσο σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια όσο ελπίζαμε, ωφελεί την υγεία πολλαπλώς και πρέπει να εντάσσεται στην καθημερινή ρουτίνα.
Πηγή: The Conversation