Τα ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό είναι δωρεάν και ο γιατρός μπορεί να πάρει χρήματα μόνο σε επίσκεψη κατ' οίκον. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνδυαστεί με ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων, προκειμένου να ξεκινήσει να γράφεται ο ιατρικός φάκελος. Η διάρκεια των επόμενων ραντεβού θα είναι 15 λεπτά.
Το κλείσιμο του ραντεβού γίνεται ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας που έγινε η εγγραφή ehealth.gov.gr.
Ο προσωπικός γιατρός, όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, είναι δωρεάν. Μάλιστα, ο γιατρός δεν δικαιούται να λαμβάνει χρήματα ούτε κι όταν δεχθεί επίσκεψη από εγγεγραμμένο πολίτη, εκτάκτως και εκτός ωραρίου.
Πότε θα μπορεί να πληρώνεται ο προσωπικός γιατρός
Στον αντίποδα, ο προσωπικός γιατρός επιτρέπεται να πληρώνεται από τον πολίτη που έχει στη λίστα του, όταν θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επίσκεψη, με βάση την πληρωμή που έχει ορίσει.
Ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επίσκεψη στο σπίτι δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει να πληρώσει τον γιατρό για τις υπηρεσίες του.
Από την 1η Δεκεμβρίου τα «πέναλτι»
Από την 1η Δεκεμβρίου θα ισχύουν εντωμεταξύ οι "ποινές" για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι, μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα, δεν θα υπάρξουν ποινές, ωστόσο θα υπάρχουν κίνητρα, δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού τους και θα λάβουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, κατά το πρώτο ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό.
Στα αντικίνητρα, που πλέον θα ισχύσουν από 1ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1η/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.
Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Προσωπικός γιατρός: Πώς γίνεται η εγγραφή
Ο πολίτης κάνει την εγγραφή του με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής.
Η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη, αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, μέσω των φαρμακείων.
Συγκεκριμένα, ο πολίτης κάνει την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:
1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό.
Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.
Οι πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό είναι πλέον εγγεγραμμένοι επίσημα στον θεσμό του προσωπικό γιατρό για όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν είναι απαραίτητο να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό μπορεί να γίνει μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη.
Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.
Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εγγραφή κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αυτό ισχύει εφόσον δεν μπορούν να έχουν τον προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.
Οι πολίτες που επιθυμούν να κάνουν εγγραφή σε προσωπικό ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, μπορούν να κάνουν εγγραφή για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.
Αναλυτικά οι ειδικότητες
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού -πέρα από παθολόγους και γενικούς γιατρούς- όλων των παθολογικών ειδικοτήτων.
Αρχές Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες και οι συμβάσεις, ώστε να υπάρχει επάρκεια γιατρών.
Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Ιατροί, μπορούν να είναι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα:
α) αιματολογίας,
β) γαστρεντερολογίας,
γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,
δ) καρδιολογίας,
ε) νευρολογίας,
στ) νεφρολογίας,
ζ) ρευματολογίας,
η) παθολογικής ογκολογίας,
θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και
ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.