O κυριότερος λόγος που δίνει ελπίδες και κουράγιο είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια παλιά μέθοδος που δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ ώστε να χρησιμοποιηθεί.
Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Υπάρχουν ΠΕΝΤΕ λόγοι για τους οποίους μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Αυτοί είναι οι εξής:
1. Υπάρχει παλιά μέθοδος που μπορεί να καταπολεμήσει τον COVID-19
Οι ειδικοί μπορει να είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μια παλιά μέθοδο που ονομάζεται: "παθητική μέθοδος αντισωμάτων” (passive antibody therapy) ή πιο απλά παθητική ανοσοποίηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation.
Αυτή η μέθοδος δεν χρειάζεται καμία έρευνα ούτε και ανάπτυξη. Υπάρχει από το 1930 και μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.
Στη μέθοδο αυτή οι ειδικοί παίρνουν αίμα από κάποιον άρρωστο που έχει τον ιό και έχει αναρρώσει. Χρησιμοποιώντας τον ορό - το μέρος που περιέχει αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση - οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να κάνουν την εγχυση στο άλλο άτομο, είτε προλαμβάνοντας μια μόλυνση, είτε βοηθώντας την να την καταπολεμήσει.
“Μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι να θελήσουν να χρηματοδοτήσουν τη μέθοδο αυτή και να βρεθούν οι άνθρωποι που θα δώσουν αίμα για το σκοπό αυτό” είπε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Arturo Casadevall του πανεπιστημίου Johns Hopkins Bloomberg που συμμετέχει στην έρευνα αυτή.
2.Η κοινωνική απομόνωση λειτουργεί
Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε 43 νοσοκομεία. Οι αριθμοί ήταν ενθαρρυντικοί :
Τις πρώτες έξι εβδομάδες από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση, 413 υγειονομικοί υπάλληλοι ήρθαν αντιμέτωποι με 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
Έντεκα από αυτούς δεν είχαν κανένα μέσο προστασίας στον νέο κορονοϊό. Κανένας από αυτούς δεν κόλλησε τουλάχιστον μέχρι και την ημερομηνία που διεξήχθη η έρευνα. Επίσης, καμία ενδονοσοκομειακή μόλυνση δεν παρουσιάστηκε.
Ο γιατρός Vincent C.C. Cheng από το Τμήμα Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου Queen Mary στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: “Τα σωστά μέτρα ατομικής υγιεινής μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.
Το πλύσιμο των χεριών, η χρήση χειρουργικής μάσκας στο νοσοκομείο και η σωστή χρήση του εξοπλισμού στους ασθενείς είναι το κλειδί για την μετάδοση του ιού εντός των νοσοκομείων”.
3. Αν κολλήσετε μπορεί να έχετε αντισώματα και να μην ξανακολλήσετε
Μελέτη που έγινε σε 4 πιθήκους έδειξε ότι είναι δυνατό να κολλήσει κάποιος και να μην ξαναμολυνθεί. Επιστήμονες μόλυναν ξανά δύο από τους τέσσερις πιθήκους με τον ιό 28 μέρες μετά την πρώτη μόλυνση.
Το σύνολο των "ρινοφαρυγγικών και πρωκτικών επιχρισμάτων είχε αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επανεμφάνιση του SARS-CoV-2", αναφέρουν οι ερευνητές. Η ευθανασία και η νεκροψία ενός από τους δύο πιθήκους επιβεβαίωσαν αυτά τα αποτελέσματα.
Όπως εξήγησε ο ειδικός η μελέτη δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό αν κάποιος κολλήσει να αποκτήσει ανοσία. Ο καθηγητής Bachmann, Διευθυντής του Τμήματος Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Βern στην Ελβετία δήλωσε ότι:
“Αν έχεις τον ιό και αυτός αντιγράφεται σπάνια και δεν φτάνει στους λεμφαδένες, τότε μπορεί να μπορεί να να μην έχεις ανοσία καθώς δεν δημιουργούνται αντισώματα. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν αρρωσταίνεις κιόλας.
Θα μου κάνει εντύπωση να βρουμε άτομα που έχουν αρρωστήσει πολύ και δεν έχουν αντισώματα στον ιό.”
4.Eτοιμάζεται εμβόλιο πυρετωδώς
Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους ετοιμάζεται πυρετωδώς.Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ΗΠΑ) έχει επιδοτήσει τη δοκιμή η οποία διεξάγεται στο Κέντρο Ιατρικών Ερευνών Kaiser Permanente Washington στο Σιάτλ. Στη δοκιμή συμμετέχουν 45 υγείες εθελοντές. Το εμβόλιο περιλαμβάνει ένα ένα τμήμα του γενετικού κώδικα που αντιγράφηκε από το SARS-CoV-2.
Σημειώνεται ότι επειδή το εμβόλιο δεν περιέχει το πραγματικό SARS-CoV-2, οι συμμετέχοντες δεν θα αναπτύξουν τη νόσο COVID-19, αναφέρει το mediacalnewsdaily.
Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορεί να δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστούν 12 -18 μήνες ώστε το εμβόλιο να βγει στην αγορά, ωστόσο η καθυστέρηση αυτή οφείλονται στο γεγονός ότι εξετάζονται όλες οι πιθανές σοβαρές παρενέργειες.
5.Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό
Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Medicine, δείχνει ότι υπάρχει μια περίπτωση ασθενούς που ανέκαμψε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.
Πρόκειται για μια 47χρονη γυναίκα που είχε κολλήσει στη Γιουχάν και οι ερευνητές εξέτασαν τον ανοσοποιητικό της στην προσπάθεια να κατανοήσουν πώς κατάφερε να ιαθεί.
Η καθηγήτρια Katherine Kedzierska στο τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Ινστιτούτο Doherty στην Μελβούρνη ανακάλυψε με τους συνεργάτες της ότι η ανοσοσφαιρίνη G ήταν ασυνήθιστα αυξημένη στο σώμα της.
Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των βασικών ανοσοκυττάρων, όπως εξειδικευμένα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα, κυτταροτοξικών - Τ κυττάρων και Β-κυττάρων, 7-9 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.