Προσφάτως, δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό Journal of Clinical Oncology τα αποτελέσματα μετά από 10 χρόνια παρακολούθησης της μελέτης PANTHER.
Όπως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Δρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου, Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) πρόκειται για τη μελέτη που επισφραγίζει την χορήγηση του εντατικοποιημένου (dose-dense) σχήματος χημειοθεραπείας ως επικουρική θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού.
«Η μελέτη PANTHER συμπεριέλαβε γυναίκες με χειρουργηθέντα καρκίνο μαστού υψηλού κινδύνου για υποτροπή δηλαδή είτε με θετικούς λεμφαδένες είτε με όγκους > 2cm και χαμηλή διαφοροποίηση είτε με ηλικία < 35 ετών», αναφέρουν οι γιατροί και προσθέτουν πως συγκρίθηκε η χορήγηση «του εντατικοποιημένου σχήματος με επιρουβικίνη και κυκλοφωσφαμίδη κάθε δύο εβδομάδες ακολουθούμενο από δοσεταξέλη κάθε δύο εβδομάδες έναντι του σχήματος FEC (5-φθοριοουρακίλη/επιρουβικίνη/κυκλοφωσφαμίδη) κάθε τρεις εβδομάδες ακολουθούμενο από δοσεταξέλη κάθε τρεις εβδομάδες».
Περίπου 2000 ασθενείς έλαβαν μέρος στη μελέτη σε 86 Ευρωπαϊκά κέντρα.
Η χορήγηση του εντατικοποιημένου σχήματος χημειοθεραπείας κάθε δύο εβδομάδες μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου κατά 20% και τον κίνδυνο απομακρυσμένων μεταστάσεων κατά 21%.
Το ποσοστό υποτροπής στα 10 έτη ήταν 18.6% στο ερευνητικό σκέλος έναντι 22.3% στο μη εντατικοποιημένο σχήμα.
Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι «είναι η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει το όφελος του εντατικοποιημένου σχήματος χημειοθεραπείας έναντι της καθιερωμένης θεραπείας που περιλαμβάνει δοσεταξέλη κάθε τρεις εβδομάδες».
Σύμφωνα με τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, η μελέτη έδειξε και μία αριθμητική αλλά όχι στατιστικά σημαντική υπεροχή του εντατικοποιημένου σχήματος και ως προς τη συνολική επιβίωση.
Το όφελος ήταν εμφανές σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως ορμονικών υποδοχέων, έκφρασης HER2 και άλλων παθολογοανατομικών παραγόντων. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρώιμου καρκίνου μαστού θετικού για τον υποδοχέα HER2 και του τριπλά αρνητικού καρκίνου χορηγείται επικουρική χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο.
Στους ασθενείς με ορμονοευαίσθητο καρκίνο μαστού σε όγκους >5 mm χωρίς θετικούς λεμφαδένες στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και με αρνητικούς και με 1-3 θετικούς λεμφαδένες για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πραγματοποιείται μία μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού εξετάζοντας τη δράση γονιδίων στον καρκινικό ιστό και αξιολογεί την πιθανότητα υποτροπής (Oncotype, Mammaprint).
Εάν το σκορ αυτό βγει υψηλό τότε χορηγείται επικουρικά ορμονοθεραπεία, διαφορετικά μπορεί να αποφευχθεί η χορήγηση χημειοθεραπείας και δοθεί μόνο ορμονοθεραπεία επικουρικά.