Υπάρχουν επαναμολύνσεις της Όμικρον και σε σχέση με προηγούμενα στελέχη είναι πολύ πιο συχνό αυτό το φαινόμενο ακόμη και μετά την τρίτη δόση του εμβολίου.
Είναι περίπου 5 φορές πιο συχνή η επαναμόλυνση με την Όμικρον από ότι ήταν με τη Δέλτα, σημείωσε ο κ. Γώγος.
«Ο εμβολιασμός με τρίτη δόση προστατεύει σε ένα βαθμό αλλά όχι στο ποσοστό που προστάτευε παλιότερα. Ο ιός αυτός έχει δυστυχώς μία ανοσιακή διαφυγή» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γώγος πρόσθεσε, πάντως, ότι η τρίτη δόση κρατάει την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου σε ποσοστά πολύ υψηλά - από 88% έως 95%.
Προς Μάρτιο η άρση των μέτρων
Για μία στρατηγική άρσης των μέτρων προς τον Μάρτιο αν όλα πάνε καλά, έκανε λόγο ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας. Παράλληλα, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την πραγματοποίηση αποκριάτικων εκδηλώσεων με μεγάλη κοσμοσυρροή.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι έγινε μία συζήτηση στην Επιτροπή για τη διεξαγωγή κάποιων δρώμενων χαμηλού κινδύνου με κατάλληλη επιτήρηση. «Ελπίζω κάποιες δραστηριότητες κυρίως πολιτιστικού ενδιαφέροντος να μπορέσουν να γίνουν» σχολίασε.
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι σιγά σιγά θα γίνει συζήτηση και για την αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα. «Πιστεύω ότι και εκεί θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα πράσινο φως για μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα. Θα το δούμε σε μία πιο κατάλληλη ευκαιρία».
«Αν δεν είχαμε την Όμικρον, θα ήμασταν πολύ καλύτερα»
Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή πιέζονται ακόμη τα νοσοκομεία. Πρόσθεσε ότι έχουμε βελτίωση αλλά δεν είμαστε στο σημείο που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το Rt αρχίζει και κατεβαίνει λίγο κάτω από το 1 και παρατηρείται μία μικρή ύφεση.
«Αν δεν είχαμε την Όμικρον θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Η Όμικρον πολλαπλασίασε τα κρούσματα αλλά έφερε ένα πιο ήσυχο στέλεχος. Αυτό έφερε μεγάλη διασπορά αλλά δεν οδήγησε σε πολλούς θανάτους και βαριές νοσηλείες» κατέληξε ο καθηγητής.