Όμως, άνδρες και γυναίκες τείνουν να τα παραβλέπουν και εστιάζουν τις προσπάθειες επανόρθωσης των επιπτώσεων που έχει ο χρόνος στο δέρμα τους σε άλλα σημεία, όπως στις ρυτίδες του μετώπου ή εκείνες γύρω από τα μάτια.
Στην πραγματικότητα τα χείλη ξεκινούν να χάνουν τον όγκο τους γρηγορότερα, από την ηλικία των 30.
Προοδευτικά δείχνουν πιο λεπτά, το περίγραμμα γίνεται πιο ασαφές, αφυδατώνονται και λεπτές κάθετες γραμμές κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες γίνονται ολοένα εντονότερες και βαθύτερες.
Τα χείλη, όμως, έχουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση, λόγω της εμφανούς κεντρικής θέσης τους στο πρόσωπο. Το ύψος τους, η αναλογία του άνω και κάτω χείλους αλλά και η σφριγηλότητά τους προσδιορίζουν την ελκυστικότητά τους. Γι’ αυτό η διατήρηση της νεανικής τους εμφάνισης αποτελεί επιθυμία όλων.
«Η μείωση του κολλαγόνου, η χαλάρωση των ιστών γύρω από τα χείλη, η μείωση του λιπώδους ιστού, η ατροφία των μυών του προσώπου, που προκαλούνται με την πάροδο του χρόνου, αλλάζουν τη μορφή των χειλιών, κάνοντάς τα πιο στενά και επίπεδα. Σε πιο προχωρημένες ηλικίες τα χείλη χάνουν τη στήριξή τους, λόγω της απώλειας της οστικής μάζας και υποχωρούν προς τα μέσα.
»Φυσιολογικά, οι αλλαγές αυτές αρχίζουν να συντελούνται μετά τα 30, αλλά γίνονται ορατές μετά τα 40. Αν και η γενετική παίζει σπουδαίο ρόλο, παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επισπεύσουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσής τους. Μεταξύ των επιβλαβών συνηθειών είναι το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό, η έλλειψη προστασίας και ενυδάτωσής τους από νεαρή ηλικία», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.
Ειδικότερα, στις ηλικίες 30-40, ξηρότητα και λεπτές γραμμές κάνουν την εμφάνισή τους.
Την επόμενη δεκαετία (κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση) κανένα ημίμετρο ή συντηρητικό μέτρο δεν μπορεί να διορθώσει την έλλειψη ελαστίνης και κολλαγόνου, ούτε να αναστείλει την πτώση των άκρων των χειλιών που δίνει μια έκφραση λύπης ή την αύξηση της απόστασης μεταξύ μύτης και άνω χείλους, λόγω της γενικής πτώσης των ιστών του προσώπου. Μετά τα 60, οι παραπάνω αλλαγές γίνονται εντονότερες και επιδεινώνονται ραγδαία.
Διαβάστε ακόμη=> Κολλαγόνο: Φυσικοί τρόποι για να το λάβετε από φυτά του σπιτιού σας
Στο σύνολό τους, όλες αυτές οι επιδράσεις του χρόνου στα χείλη είναι αναπόφευκτες και οδηγούν σε ενοχλητικές αισθητικές συνέπειες.
Επομένως, θα πρέπει να δέχονται την προσοχή και περιποίηση που τους αξίζει σε όλη την ενήλικη ζωή, με συχνή ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία, προκειμένου να διατηρήσουν τη νεανική τους εμφάνιση και να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των χειλιών.
Η χρήση κραγιόν, gloss, lip balm με SPF τουλάχιστον 30 αποτελεί ένα ισχυρό αντιγηραντικό όπλο, υπό την προϋπόθεση να εφαρμόζεται πολλές φορές μέσα στη μέρα. Ακόμα και ένα απλό διάφανο κραγιόν είναι καλύτερη επιλογή από την έκθεσή τους στον ήλιο χωρίς κανένα προστατευτικό μέσο.
Οι ενυδατικοί παράγοντες παρέχουν υγρασία, προσφέρουν αποκατάσταση του ύψους των χειλιών, ενισχύουν την ενυδάτωση στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα τη λείανση των κάθετων γραμμών.
Η τοπική χρήση υαλουρονικού οξέος, για παράδειγμα, το οποίο είναι ένα από τα φυσικά συστατικά του δέρματος που μειώνεται με την ηλικία, λειτουργεί προστατευτικά.
Οι καθημερινές, όμως, ατομικές προσπάθειες έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Οι ισχυρότερες αντιγηραντικές θεραπείες των χειλιών, οι οποίες λειτουργούν σε βαθύτερα επίπεδα βελτιώνοντας την εμφάνισή τους, πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα ιατρεία πλαστικών χειρουργών.
Για τη διόρθωση των γραμμών γύρω από το στόμα και την αποκατάσταση του περιγράμματος, της δομής και της ενυδάτωσης, τα fillers και ιδιαίτερα το υαλουρονικό οξύ, είναι η συχνότερη θεραπεία, αφού μπορεί να επαναφέρει τον φυσικό όγκο των χειλιών.
Το υαλουρονικό οξύ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων μη χειρουργικών επεμβάσεων (αμέσως μετά το botox), σημειώνοντας εκπληκτική άνοδο τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στην ηλικία των 20 και των 30 η χρήση των fillers εστιάζει κυρίως στη διόρθωση του όγκου, του μεγέθους αλλά και της συμμετρίας των χειλιών.
Στα 40 αυτή η δημοφιλής θεραπεία εφαρμόζεται για να γεμίσουν τα χείλη που έχουν χάσει τη δομή τους και να στηριχθούν οι γωνίες του στόματος που έχουν γείρει προς τα κάτω.
Μετά τα 50 εξακολουθούν τα fillers υαλουρονικού οξέος να βελτιώνουν την εμφάνισή των χειλιών, αλλά ενδεχομένως να μην επαρκούν.
Τότε η λύση είναι η μεταμόσχευση λίπους για να δείξουν τα χείλη και το πρόσωπο πιο νεανικό. Κλείνοντας και την 7η δεκαετία απαιτούνται πιο δραστικές θεραπείες, δηλαδή χειρουργικό lifting που θα ανασηκώσει τις δομές του προσώπου οι οποίες παρασύρουν τα χείλη προς τα κάτω.
«Επικουρικά, σε κάθε ηλικία, για τη βελτίωση της εμφάνισης των χειλιών μπορεί να συστηθεί η εφαρμογή microneedling, η οποία ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, το nanopeeling, που ενυδατώνει και αναζωογονεί, ή ένας συνδυασμός botox και υαλουρονικού οξέος, ο οποίος κάνει θαύματα αφού μπορεί να αδρανοποιήσει τους μυς που τραβούν τις γωνίες του στόματος προς τα κάτω και να προσθέσει όγκο στα σωστά σημεία προκειμένου οι γωνίες να ανυψωθούν κατά λίγα χιλιοστά και το πρόσωπο να αποκτήσει πιο ελκυστική και νεανική εμφάνιση», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.