Η Alicja Muznik από την ομάδα της ΓΔ SANTE για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα επιβολής της ΕΕ που δρομολογήθηκαν από την Επιτροπή και τις χώρες ΕΕ/ΕΖΕΣ στις 1 Ιουλίου 2022 για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου γατών και σκύλων.
Παράνομο εμπόριο γατών και σκύλων - Είναι πραγματικά πρόβλημα;
Το 2021, οι πολίτες της ΕΕ είχαν περίπου 72.7 εκατομμύρια σκύλους και 83.6 εκατομμύρια γάτες. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα αποκτήθηκαν από πραγματικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων εγγεγραμμένων εκτροφέων και καταφυγίων. Άλλες, ωστόσο, αγοράστηκαν μέσω εναλλακτικών διαύλων, οι οποίοι συχνά παρέχουν έναν ταχύτερο αλλά πιο επικίνδυνο τρόπο για την προσέλκυση νέων μελών της οικογένειας.
Οι παλαιές φράσεις «παίρνετε ό, τι πληρώνετε» και «αγοράστε» ισχύουν εδώ. Οι εν λόγω σκύλοι και γάτες μπορεί να έχουν μη έγκυρα εμβόλια, παραποιημένα έγγραφα, προβλήματα υγείας ή δυσκολίες συμπεριφοράς λόγω της ενδογένεσης, της διαβίωσης σε κακές συνθήκες ή του χωρισμού τους από τις μητέρες τους πολύ νωρίς. Και μπορεί ακόμη και να πάσχουν από λύσσα ή άλλες σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τους ιδιοκτήτες.
Και η οικονομική ζημία είναι τεράστια. Η δραστηριότητα των παράνομων εμπόρων και των εμπορικών επιχειρήσεων κουμπιών δεν δηλώνεται δεόντως και παρέχει αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα σε όσους πωλούν νεαρά ζώα συντροφιάς κάτω της νόμιμης ηλικίας ή παρακάμπτουν τις νομικές υγειονομικές υποχρεώσεις. Για μια ιδέα της κλίμακας του προβλήματος, στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάθηκαν 5 393 035 λίρες στερλίνες σε φόρους από μόλις 257 περιπτώσεις παράνομων συναλλαγών για σκύλους.
Τι ώθησε την Επιτροπή να δρομολογήσει τη δράση;
Τα κράτη μέλη ανέφεραν αυξανόμενο αριθμό ύποπτων κρουσμάτων και σημειώθηκε τεράστια αύξηση της παράνομης διασυνοριακής μεταφοράς ζώων συντροφιάς που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία, όταν όλοι επιθυμούσαν ξαφνικά ένα ζώο συντροφιάς.
Η δράση ήταν επίσης η απάντηση της Επιτροπής στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12 Φεβρουαρίου 2020 (2019/2814) σχετικά με την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και των δικαιωμάτων των καταναλωτών από τις αρνητικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς. Στην ανακοίνωση του Απριλίου 2021 σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η Επιτροπή αναγνώρισε το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς ως οργανωμένο έγκλημα, δηλώνοντας ότι συμβαίνει «συχνά σε μεγάλη κλίμακα και ενίοτε με πιθανές καταστροφικές συνέπειες». Και αυτό υπογράμμισε τη σοβαρότητα του ζητήματος αυτού.
Ποιος συμμετέχει σε αυτή τη δράση;
ΗΓΔ SANTE και το δίκτυο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής συντονίζουν τη δράση αυτή και, αν και η συμμετοχή είναι εθελοντική, τα περισσότερα κράτη μέλη συμμετέχουν ενεργά.
Η δράση είχε προγραμματιστεί να λήξει στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά παρατείνεται έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023 κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών. Η δράση έχει αποδειχθεί επιτυχής — έχει στηρίξει την επιβολή των ελέγχων, την πολύπλευρη συλλογή δεδομένων και την οργανωμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών.
Με τη στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (TAXUD), η δράση καθιστά αυστηρότερη την παράνομη μεταφορά σκύλων και γατών από τους απατεώνες.
Οι πληροφορίες και η καθοδήγηση ανταλλάσσονται με τα συνοριακά σημεία ελέγχου και τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Δεδομένου ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, η SANTE συνεργάζεται επίσης στενά με την Ευρωπόλ και συμβάλλει στη δράση της Ευρωπαϊκής Πολυκλαδικής Πλατφόρμας κατά των Εγκληματικών Απειλών (EMPACT) για το παράνομο εμπόριο σκύλων.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, τα ευρωπαϊκά σωματεία κλήθηκαν να συμμετάσχουν, κυρίως ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες που παρατηρήθηκαν από οργανώσεις υγείας των ζώων στα κράτη μέλη.
Τι θέλουν να επιτύχουν οι ελεγκτικές αρχές μέσω αυτής της δράσης;
Οι αρχές αποσκοπούν στην προστασία των ζώων και των ανθρώπων από ασθένειες όπως η λύσσα και η λεπτοσπείρωση μέσω του εντοπισμού παρατυπιών και της παραποίησης των υγειονομικών πιστοποιητικών, των διαβατηρίων ζώων συντροφιάς κ.λπ., καθώς και μέσω του εντοπισμού του εμπορίου ζώων ως μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεων.
Βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης για άτομα που ισχυρίζονται ότι μεταφέρουν δικά τους ζώα συντροφιάς, αλλά προσπαθούν πραγματικά να κάνουν γρήγορα χρήματα μεταφέροντας γάτες και σκύλους παράνομα σε ιδιωτικά αυτοκίνητα ή φορτηγά επαγγελματικής χρήσης.
Οι αρχές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς κάθε ύποπτο για συμμετοχή σε αυτό το δόλιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των εκτροφέων, των εμπόρων και των κτηνιάτρων.
Οι παραβάσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής αφορούν κυρίως πλαστά έγγραφα με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, την προέλευση ή το καθεστώς εμβολιασμού του ζώου κατά της λύσσας· ζώα που μεταφέρονται όταν είναι πολύ νεαρά για να ταξιδέψουν μόνα τους· καταφύγια που χρησιμοποιούνται ως καλύμματα για παράνομες μετακινήσεις σκύλων που εκτρέφονται· διακίνηση υλικών που χρησιμοποιούνται για απάτη· και η κατάχρηση των εγγράφων του συστήματος ελέγχου και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές (TRACES).
Οι παρατυπίες αυτές εντοπίζονται όχι μόνο στην αγορά της ΕΕ αλλά και στα σύνορα, για ζώα που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, κυρίως από το Türkiye, τη Σερβία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Τι συμβαίνει όταν τελειώσει η δράση;
Η δράση συνέβαλε ήδη στον εντοπισμό παράνομων εισαγωγέων, εκτροφέων και εμπόρων που εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές και στην άμεση παύση των δραστηριοτήτων τους στην αγορά της ΕΕ.
Σε ορισμένα κράτη μέλη βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες και η συνεργασία μεταξύ αρχών και δικτύων που ενισχύθηκε μέσω αυτής της δράσης θα συνεχίσει να βοηθά την ΕΕ να καταπολεμήσει αυτό το είδος εγκλήματος.
Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης, όλο και περισσότεροι δυνητικοί αγοραστές μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι μια «διαπραγμάτευση» συνεπάγεται υπερβολικά υψηλή τιμή, και οι απατεώνες θα συνειδητοποιήσουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς.