Μία πρόσφατη μελέτη από το Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου (RVC) συνέκρινε τα κτηνιατρικά ιατρικά αρχεία πάνω από 2.000 αγγλικών μπουλντογκ με τα αντίστοιχα 22.000 σκύλων άλλης ράτσας και βρήκαν ότι τα πρώτα είχαν πάνω από 2πλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από τουλάχιστον μία διαταραχή το 2016. Ήταν επίσης πιο πιθανό σε σχέση με άλλες ράτσες να υποφέρουν από πάνω από το 50% των 43 διαταραχών που μελέτησαν.
Τα μπουλντόγκ υποφέρουν από πολλά προβλήματα υγείας διότι τα φυσικά τους χαρακτηριστικά έχουν αλλοιωθεί μέσω της διαδικασίας εκτροφής. Μεγάλα προβλήματα υγείας εντοπίζονται στο δέρμα, τα μάτια, στην αναπνοή καθώς και καθώς στις προεξέχουσες κάτω γνάθους. Τα μπουλντόγκ ήταν 38 φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από δερματίτιδα σε σχέση με τα σκυλιά του γενικού πληθυσμού.
Το προσδόκιμο ζωής των βρετανικών μπουλντόγκ είναι μόλις7,2 έτη. Ο μέσος σκύλος ζει γύρω στα 12 έτη.
Το αγγλικό μπουλντόγκ είναι τόσο παραμορφωμένο που πεθαίνει σε πολύ νεαρή ηλικία από τις φυσικές και γονιδιώματικές ανωμαλίες οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιες μεταβολές προκαλώντας σημαντική απώλεια της γενετικής ποικιλομορφίας η οποία σχετίζεται για τη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση.
Αυτά τα σκυλιά έχουν μικροσκοπικά ρουθούνια και αεραγωγούς που καθιστούν δύσκολη την αναπνοή τους αλλά και το να αντιμετωπίσουν τη θερμοκρασία με τη φυσική διαδικασία του λαχανιάσματος. Αυτή η δυσφορία αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η μέσω χειρουργικής επέμβασης, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου ασφαλές.
Τι είναι η εκτροφή σκύλων
Η Εκτροφή είναι Τέχνη αλλά είναι και Ευθύνη. Με τον όρο “εκτροφή” δεν εννοούμε την ανεύθυνη κουταβοπαραγωγή η οποία συντελεί στον υπερπληθυσμό των σκύλων.
Σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες για όλα τα κουτάβια που γεννιούνται, ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας, με τα γνωστά αντικειμενικά προβλήματα: αστυφιλία, έλλειψη κυνοφιλικής παράδοσης & ενημέρωσης, έλλειψη χώρων άσκησης, στεγαστικό πρόβλημα, αντι-κυνοφιλική νομοθεσία κλπ.
Εκτροφή δικαιολογείται μόνον όταν συντελεί στην διαρκή βελτίωση της φυλής από κάθε άποψη: χαρακτήρα, υγεία, μορφολογία, ικανότητες, αισθητικά χαρακτηριστικά – και όλα αυτά συγχρόνως, χωρίς ο ένας τομέας να παραμελείται χάριν κάποιου άλλου. Κάθε κάτοχος (καθαρόαιμου) στον κόσμο σήμερα είναι θεματοφύλακας της φυλής: την κληρονόμησε από τους προηγούμενους και δεν του ανήκει, αλλά έχει καθήκον να την παραδώσει στους επόμενους αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον το ίδιο καλή όσο ήταν όταν την παρέλαβε.
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλεί η γενεαλογική εκτροφή σκύλων. Δεδεμένων όλων αυτών, είναι ηθική η εκτροφή μπουλντογκ; Ο νόμος για την καλή διαβίωση των ζώων του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν καθήκον να καλύπτουν τις ανάγκες καλής διαβίωσης των ζώων που τους φροντίζουν. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάγκη προστασίας από πόνο, τραυματισμό και ασθένειες.
Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι πολλά μπουλντόγκ βιώνουν πόνο και ασθένειες λόγω των χαρακτηριστικών που εκτρέφονται να δείχνουν. Η μελέτη RVC επικεντρώθηκε στη σωματική υγεία, αλλά η ανατομία επηρεάζει επίσης τη συμπεριφορά ενός ζώου. Πολλά μπουλντόγκ δεν μπορούν να ζευγαρώσουν ή να γεννήσουν χωρίς βοήθεια από τον άνθρωπο και ακόμη και το παιχνίδι και η άσκηση μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια άλλη από τις ανάγκες ευημερίας του σκύλου - να μπορεί να συμπεριφέρεται κανονικά.
Η εκτροφή μπουλντόγκ δεν είναι ηθική
Έτσι, στην τρέχουσα μορφή τους, η εκτροφή μπουλντόγκ δεν είναι ηθική. Η ράτσα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι κτηνοτρόφοι αποφύγουν σκόπιμα την αναπαραγωγή επιβλαβών χαρακτηριστικών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει απώλεια ή μετριασμό της χαρακτηριστικής εμφάνισης της φυλής. Ένα τροποποιημένο μπουλντόγκ, που εκτρέφεται για υγεία και ευημερία, θα αποτελούσε μία καλύτερη μασκότ της Μ. Βρετανίας. Εάν αυτό δεν μπορεί να συμβεί γρήγορα, υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για τον περιορισμό της αναπαραγωγής. Η Ολλανδία και η Νορβηγία το έχουν ήδη κάνει.
Τα προβλήματα, φυσικά, δεν περιορίζονται στα αγγλικά μπουλντόγκ. Άλλες ράτσες με βραχυκεφαλικά σχήματα κρανίου , όπως τα παγκ και τα γαλλικά μπουλντόγκ, έχουν δυσκολία στην αναπνοή . Όσο πιο κοντό είναι το ρύγχος, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που έχουν με την αναπνοή.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι μελέτες έχουν αποδείξει τους κινδύνους, αυτές οι ράτσες έχουν γίνει πιο δημοφιλείς. Είτε το κοινό εξακολουθεί να αγνοεί τον κίνδυνο για την υγεία αυτών των σκύλων είτε πιστεύει ότι η χαριτωμένη μορφή τους υπερτερεί των ανησυχιών για την ευημερία τους.
Οι ιδιοκτήτες των σκύλων με πλακουτσωτό πρόσωπο συχνά θεωρούν ότι οι διαταραχές που κληρονόμησαν τα κατοικίδια τους, όπως η δυσκολία αναπνοήγς είναι φυσιολογικές για τη ράτσα. Κάποιοι, μάλιστα, αρέσκονται να φροντίζουν ζώα σε μειονεκτική θέση. Αυτή η νοοτροπία είναι λανθασμένη. Οι ιδιοκτήτες που αγοράζουν σκυλιά με υπερβολικά φυσικά χαρακτηριστικά εξυπηρετούν μία αγορά που μειώνει τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής σκύλων.
Κάθε ράτσα κινδυνεύει από κληρονομικές διαταραχές , καθώς εκτρέφεται σε μια κλειστή γενετική δεξαμενή. Όμως, για ορισμένες ράτσες, αυτές οι διαταραχές είναι πιο συχνές ή πιο σοβαρές, και για πολλές φυλές που έχουν επίσης υπερβολικά χαρακτηριστικά, τα προβλήματα επιδεινώνονται.
Οι επαγγελματίες της φροντίδας των ζώων, του μάρκετινγκ και της έρευνας διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην προστασία των σκύλων. Αλλά το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι. Οι εικόνες που επιλέγουμε να μοιραστούμε με σκύλους και οι επιλογές που κάνουμε όταν υιοθετούμε ή αγοράζουμε ένα κατοικίδιο μπορούν να βοηθήσουν στη διάδοση του μηνύματος ότι τα όμορφα σκυλιά είναι αυτά που είναι υγιή, χαρούμενα και ικανά να τρέχουν και να παίζουν.
ΠΗΓΗ: theconversation