Ο προϊστάμενος της μονάδας για την καλή μεταχείριση των ζώων της ΓΔ SANTE, κ. Andrea Gavinelli, προσβλέπει στη διάσκεψη αυτή και συζητά το έργο που επιτελείται για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.
Ποιος είναι ο σκοπός της διάσκεψης αυτής και ποιοι θα συμμετάσχουν;
Επί του παρόντος ασχολούμαστε με ένα φιλόδοξο έργο στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων και βελτίωσης της ποιότητάς της, με τρόπο που θα ενσωματώνει τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Στο πλαίσιο αυτό, η διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών για την καλή μεταχείριση των ζώων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, θα φέρει σε επαφή όλους τους βασικούς συντελεστές για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η διάσημη πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της προσεχούς εβδομάδας, στο πλευρό της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου, καθώς και του επιτρόπου Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, του υπουργού Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας κ. Jože Podgoršek και αρκετών μελών του ΕΚ.
Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και θα χαιρετίσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων που αναμένεται να έχουν βαθύ και θετικό αντίκτυπο στα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πέραν αυτής.
Ποιες δράσεις έχει υλοποιήσει η ΕΕ στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάντα καλές επιδόσεις ως προς την υιοθέτηση αυστηρότατων προτύπων για την καλή μεταχείριση των ζώων. Πράγματι, η ΕΕ έχει δώσει το παράδειγμα σε πολλούς τομείς. Από την έκδοση των πρώτων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων το 1974, νόμοι, κανονισμοί και πολλές δράσεις που προστατεύουν τα ζώα διευρύνθηκαν συστηματικά και ενισχύθηκαν.
Σήμερα, η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες αυτές. Ωστόσο, δεν θέλουμε να σταματήσουμε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε βελτιώσεις, και οι πολίτες της ΕΕ βρίσκονται μαζί μας στο θέμα αυτό.
Είναι γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ συντάχθηκαν με τη φετινή Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «End the Cage Age» (Τέλος στα Κλουβιά), με την οποία ζητούν να καταργηθεί σταδιακά η χρήση των κλωβών για ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα και, τελικά, να απαγορευτεί εντελώς. Ακούσαμε το αίτημα και δεσμευτήκαμε να υποβάλουμε πρόταση έως το τέλος του 2023 για τη σταδιακή κατάργηση του εγκλωβισμού ορισμένων ζώων. Η επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί ένα ακόμη άλμα προόδου σε σχέση με την ήδη θετική εξέλιξη.
Ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται επί του παρόντος η Επιτροπή στον τομέα αυτό και τι ετοιμάζει;
Πέρυσι —εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2020 — εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Όλες οι δράσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων που προβλέπονται από τη στρατηγική προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με τη στρατηγική, η καλή μεταχείριση των ζώων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναθεώρησης της νομοθεσίας έως το τέλος του 2023. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Επιτροπή θα αναθεωρήσει πέντε οδηγίες και δύο κανονισμούς που αφορούν την προστασία των ζώων στις εκμεταλλεύσεις, κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή. Η διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση αυτών των αναθεωρήσεων. Η διαδικασία αξιολόγησης της ισχύουσας νομοθεσίας, γνωστή ως «έλεγχος καταλληλότητας», θα ολοκληρωθεί το 2022 και αμέσως μετά, έως το τέλος του 2023, θα εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων για την υποστήριξη των εν λόγω προτάσεων της Επιτροπής.
Επιπλέον, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να εκπονήσει σειρά επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και για τα είδη εκτρεφόμενων ζώων για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα ειδική νομοθεσία. Οι εν λόγω γνώμες αναμένεται να εκδοθούν μεταξύ Ιουνίου 2022 και Μαρτίου 2023.
Έχουμε επίσης δεσμευτεί, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», να εξετάσουμε πιθανές επιλογές για τη θέσπιση ευρωπαϊκού σήματος για την καλή μεταχείριση των ζώων. Υπάρχουν ήδη αρκετά σήματα για την καλή μεταχείριση των ζώων στην ΕΕ και η Επιτροπή έχει δρομολογήσει εξωτερική μελέτη για την υποστήριξη του έργου της.
Ποιες είναι οι μελλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων;
Οι επιστημονικές γνώμες που θα εκδώσει η EFSA θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων. Οι αναθεωρήσεις αυτές θα αφορούν ιδίως τη μεταφορά, ιδίως όσον αφορά την καλή μεταχείριση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων, των μόσχων, των χοίρων και των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και τις συνθήκες στέγασης και ιδίως την καλή μεταχείριση των παπιών, των χηνών και των ορτυκιών.
Επίσης, η Επιτροπή έχει διαβιβάσει χάρτη πορείας στην EFSA στον οποίο συνοψίζονται οι εντολές για την καλή μεταχείριση των ζώων που σκοπεύει να αποστείλει στην EFSA μεταξύ 2023 και 2028 για την ανάπτυξη ειδικών απαιτήσεων για την καλή μεταχείριση άλλων ζωικών ειδών που δεν καλύπτονται ακόμη από την ισχύουσα νομοθεσία. Η πρωτοβουλία αυτή απαντά στη δέσμευση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.
Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων και ότι τα ζώα στην ΕΕ αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, σεβασμό και συμπόνια. Πρόκειται για κάτι για το οποίο η Επιτροπή ενδιαφέρεται ζωηρά και το ζητούν και οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.