Ο θάνατος των ζώων προήλθε από την κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που τοποθετήθηκαν από ασυνείδητους σε αγροδασική περιοχή μεταξύ Κορνοφωλιάς και Δαδιάς.
Ο εντοπισμός των δύο μαυρόγυπων έγινε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε το ένα από τα δύο πουλιά. Στη συνέχεια, η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, εντόπισε τον στικταετό και την αγριόγατα, καθώς και ένα σημείο με πολλά νεκρά έντομα και τρίχες. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον θυμάτων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
Το πλήγμα για τον απειλούμενο πληθυσμό του μαυρόγυπα είναι τεράστιο, καθώς ο «Μάριος» και ο «Βαγγέλης», τα δύο πουλιά που βρέθηκαν νεκρά, φώλιαζαν σε δύο διαφορετικές φωλιές, με αποτέλεσμα να χαθούν δύο ζευγάρια από τα μόλις 30-35 που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
«Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες προσπαθειών για την ανάκαμψη του μοναδικού πληθυσμού μαυρόγυπα στα Βαλκάνια να καταγράφονται ακόμα τέτοια περιστατικά, και μάλιστα εντός του Εθνικού Πάρκου», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και διώκεται ποινικά. Δείγματα από τα νεκρά ζώα θα σταλούν για τοξικολογικές αναλύσεις, σε συνεργασία με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία, με στόχο να ταυτοποιηθεί η τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε και να διαπιστωθεί η προέλευσή της. Στο σημείο βρέθηκαν επίσης και ίχνη από βιολογικό υλικό, στα οποία πρόκειται να γίνει ταυτοποίηση του γενετικού υλικού.
«Το Δασαρχείο Σουφλίου ξεκινάει άμεσα την προανακριτική διαδικασία, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του “Τοπικού Σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων”, και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς θα προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια για τον εντοπισμό των δραστών», αναφέρει η Δασάρχης Σουφλίου Γιαννούλα Διαγκάκη.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, εκτός από την ανυπολόγιστη ζημιά που προκαλεί στη φύση, αποτελεί άμεσο κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τόσο ισχυρό που τα ζώα πέθαναν πριν καν προλάβουν να απομακρυνθούν από το σημείο όπου καταναλώθηκε.
«Έχει έρθει πια ο καιρός η μάστιγα αυτή που πλήττει την ελληνική φύση εδώ και δεκαετίες με ανεπανόρθωτες συνέπειες, να αντιμετωπιστεί συντονισμένα, με κατάλληλη διαχείριση, αποφασιστικότητα και εφαρμογή της νομοθεσίας για τις παράνομες δραστηριότητες στην ύπαιθρο», δηλώνει η υπεύθυνη του προγράμματος Έβρου του WWF Ελλάς, Δώρα Σκαρτσή.