Αρχικά, η ΟΖΣΕ θεωρεί ότι το σ-ν «Νέο Πλαίσιο για την Ευζωία των Ζώων -Πρόγραμμα Άργος» αποτελεί ένα «συνονθύλευμα φωτογραφικών διατάξεων προϊόν παρασκηνιακών διευθετήσεων. Παρά τις ελάχιστες θετικές διατάξεις που περιέχει δεν προάγεται η ευζωία των ζώων και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της αποτελεσματικής διαχείρισης του πληθυσμού και της προστασίας δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς ούτε η υπεύθυνη ιδιοκτησία».
Γι΄αυτό το λόγο απαιτεί την απόσυρση του σχεδίου νόμου και την έναρξη διαλόγου με συντονιστή το καθ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων που διαθέτει την εξειδίκευσή - τεχνογνωσία και εμπειρία ως προς τα ζητήματα αυτά.
Οι ενστάσεις της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων
Στόχευση του σχεδίου νόμου με τις πληθώρα φωτογραφικές διατάξεις είναι:
- Η αποδόμηση του πρωτοποριακού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει σήμερα και αναγνωρίζει τα ζώα συντροφιάς ως έμβια και συναισθανόμενα όντα, μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε άσχετο με το αντικείμενο Υπουργείο.
- Ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ και σωματεία και παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια.
- η απαλλαγή των αιρετών Δημάρχων και Αντιδημάρχων από την ευθύνη της εποπτείας,
- η διευκόλυνση και νομιμοποίησή της μαζικής αποστολής και του εμπορίου των αδέσποτων ζώων και των δεσποζόμενων ζώων μέσω δήθεν «φιλοζωικών σωματείων» με έδρα σε χώρες της Ε.Ε. και “λύση του προβλήματος των αδεσπότων ζώων ” με την παράδοση της τύχης των ζώων σε Μ.Κ.Ο
- H παρέμβαση σε εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις που αφορούν εμπορία και διακίνηση αδέσποτων ζώων,
- Χαλάρωση της εποπτείας της διαχείρισης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, γεγονός απαράδεκτο από την άποψη της Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, αλλά και της προστασίας και της Ευζωίας των ζώων, όταν όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην Ελλάδα με τα αμέτρητα παράνομα καταφύγια ιδιωτών και φιλοζωικών οργανώσεων, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες ανεμβολίαστα και αστείρωτα ζώα συντροφιάς, που τελικά πολύ συχνά καταλήγουν αντικείμενο εκμετάλλευσης (trafficking).
- Δεν προάγεται η υπεύθυνη ιδιοκτησία , η οποία είναι η μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των αδεσπότων ζώων, που στη χώρα μας αποθαρρύνεται λόγω της χαλαρότητας της εφαρμογής της νομοθεσίας
- Η επαναφορά του μπόγια (περισυλλογή εν είδει αντικειμένων των αδέσποτων ζώων από τον οποιοδήποτε ο οποίος θα τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν και προώθηση της ασυλοποίησής των αδέσποτων ζώων σε δημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια)