Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC News, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τρεντ του Νότιγχαμ εξεπλάγησαν από τον τρόπο με τον οποίο τα άλογα κατανόησαν γρήγορα τους κανόνες του παιχνιδιού, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενη θεωρία ότι οι εγκέφαλοι των αλόγων ανταποκρίνονται μόνο σε άμεσα ερεθίσματα και δεν είναι αρκετά πολύπλοκοι για να καταστρώσουν στρατηγικές.
Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ηπιότερα και πιο σωστά προγράμματα εκπαίδευσης αλόγων και σε σημαντικές βελτιώσεις των κανόνων που αφορούν την ευημερία τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άλογα, τα οποία αρχικά επιβραβεύθηκαν με μια λιχουδιά για να αγγίξουν με τη μύτη τους μια κάρτα.
Στο δεύτερο στάδιο, χρησιμοποιήθηκε ένα «φανάρι στοπ» και ο κανόνας άλλαξε έτσι ώστε η επιβράβευση να δίνεται μόνο εάν άγγιζαν την κάρτα ενώ το φως ήταν σβηστό. Αυτό δεν άλλαξε τη συμπεριφορά των αλόγων, τα οποία άγγιζαν την κάρτα ανεξάρτητα από την κατάσταση του φωτός.
Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε στο τελικό στάδιο, όταν οι κανόνες άλλαξαν για τρίτη φορά και οι ερευνητές εισήγαγαν την ποινή της διακοπής 10 δευτερολέπτων για το άγγιγμα της κάρτας ενώ το φανάρι ήταν αναμμένο.
Η ομάδα παρατήρησε μια ταχεία προσαρμογή στη συμπεριφορά των αλόγων από τη στιγμή που υπήρχε ποινή για το... λάθος. Και τα 20 άλογα έμαθαν γρήγορα να παίζουν με τους κανόνες για να αποφύγουν τη διακοπή, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γεγονός ότι τα άλογα προσαρμόστηκαν τόσο γρήγορα υποδεικνύει ότι κατανοούσαν τον κανόνα του φαναριού σε όλη τη διάρκεια, αλλά δεν είχαν κανένα λόγο να τον ακολουθήσουν όταν δεν υπήρχε καμία συνέπεια σε περίπτωση που έκαναν λάθος.
Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Animal Behaviour Science, δείχνει ότι τα άλογα είναι πιο προηγμένα γνωστικά από ό,τι τους αναγνωρίζεται, σύμφωνα με τους ερευνητές.